lördag 28 maj 2011

Paj recept

Knäckig rabarberpaj

Skär 500 g rabarber i småbitar, lägg dem i en ungsform. Strö på lite socker.

Smält 150 g smör
häll i 0,5 dl sirap och 1 dl grädde, vispa ihop och dra av kastrullen

Blanda detta:
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Blanda detta med det i kastrullen, men kastrullen ska ej stå på plattan då.

Bred geggan över rabarberna, grädda i 25-30 min i 175 grader, tills ytan är lite knäckig.
Njut med vaniljvisp eller glass.

 http://www.lindaskugge.se/cldoc/183.htm

torsdag 26 maj 2011

Kalas

Fina C fyller år idag. Lilla familjen blev bjudna på kalas. När man fyller år ska man ha paket. Så är det bara. C fick en zinkbytta med kryddor och ett skördefordon.

O Fick låna pojkarnas gamla bilar och helikopter. Han var helt lyrisk, spridde ut alla över hela köksgolvet, och lekte järnet så som bara han kan. Han klämde tre bitar tårta och fick massor med pussar av hunden T. Mot slutet hade dock O lärt sig att det är okej att putta bort T när han inte vill fler pussar. Men det är inte lätt när hunden nästan är lika hög som honom själv.

onsdag 25 maj 2011

13+3

Så var man i v 14. Fort går det. Igår kom det ett brev från doktorn om att jag återigen är låg i mina tyr värden. Mer piller blir det. Men det känns skönt att ha kontroll på detta så tidigt i graviditeten. Tryggt och bra.

Foglossningen börjar så sakta komma smygande. Höger bakfog kan göra fruktansvärt ont i vissa lägen. Inget skoj alls. Jag försöker låta bli att sitta med benen i kors, sitta på hårda underlag och stå med båda benen på jorden, men det är inte enkelt.

tisdag 24 maj 2011

VAB

Det är inte ofta vi får hämta en febrig O på dagis. Jag tror det har hänt två gånger under det gångna året. Jag misstänkte redan igår att det var något som inte var som det ska. Han var inte sig själv.  Ingen feber, men lite extra grinig och hängig. Skyllde det på en intensiv helg och på att han inte sover middag längre.  Men nej, det fanns ju en annan förklaring.

Nu ligger mitt lilla hjärta på soffan och sover gott. Där får han ligga så länge han vill. Min lilla stora O.

fredag 20 maj 2011

Att vara gravid

Så var vi i vecka 13. Tiden rasar på i en himlans fart. Liten i magen gör sig dock påmind varje dag .Mest i form av trötthet och illamående. Konstant hunger är är även något som jag inte är van vid. Jag har lärt mig att tackla både illamående och hunger genom att äta lite och ofta (vilken klyscha!). Magen svullna med. Nu går det knappt att gömma den längre. Igår var det så svullet att gravidbyxorna åkte på. Jag satt på MDH hela dagen och vägrade ha på mig något som tryckte och skavde.

Liten i magen gör sig även hörd genom att buff lite lite då och då. Jag vet att det är tidigt att känna något, men jag är säker denna gång.  Det är inga stora buff, och inte varje dag, men de känns. Och det är precis  vad jag behöver känna för att humöret ska stiga lite.

torsdag 19 maj 2011

Slutat sova middag


 Vi upptäckte att han hade svårt att somna på kvällarna, och det blev inte bättre av att det är ljust  ute på kvällarna. Så sen i onsdags sover inte O middag längre på dagis. Det har gått över förväntan. O reflekterar inte så mycket över det. Han får ju ligga ine med de stora barnen och vila på madrasserna och lyssna på fågelmusiken, så han är nöjd.

onsdag 18 maj 2011

Modig O

I måndags var det så dax för vaccinationer. TBE och hepatit AB. Skönt att ha hepatiten klar, nu har han skydd i sisådär 25-30år.

O talade tydligt om att han inte ville, och jag kontrade med att allt får man inte välja. Det blev ett dubbel stick. Ett stick i varje arm. Han satt stilla i mitt knä och blev jätte ledsen när sticken var klara. Det var nog en blanding av smärta och förnedring. Han blev inte lugn föres O och J gick ut och träffade herr Lönn.

torsdag 12 maj 2011

Vaccination

Idag tog jag tag i saken och ringde till vaccinationsmot. Har länge tyst funderat över att vaccinera O mot TBE. Passar även på att fylla på hans tvinrix så han har fullgott skydd mot hepatit A B. Känns lite tråkigt att vaccinera när jag vet att det kommer att göra ont, speciellt när det har gått så fantastiskt bra att ta blodprover. Tänkte att jag skulle vara pedagogisk och vaccinera mig själv samtidigt, men sen kom jag  ju på att jag är gravid och då inte bör hålla på med sånt... Så jag får nog sälja in J på den iden istället.

tisdag 10 maj 2011

Roll lekar

Lilla O är för rolig. Nu ligger han på mage i sitt rum och leker med bilar hästar och tittar i album. Hela tiden pratar han med olika röstlägen för de olika sakerna. Han är så rolig. Igår lekte vi med bilar. Jag fick vara polisen och han var ambulansen. Sen körde vi, pussades vi, lekte kurra gömma och följa john.

O är även inne i "varför" svängen. Allt ska frågas och utredas. Varifrån kommer papper, varför flyger flygplan, varför är gardinerna vita. Och ofta kommer följdfrågan "hur då???". Det gäller verkligen att hålla tungan rät i munnen.

måndag 2 maj 2011

Valborgshelgen

Så var valborgshelgen åter igen förbi. Lördagsförmiddagen städades det här hemma. Skönt att få det riktigt rent. Eftermiddagen spenderades i garaget där det kopplades el för fulla muggar. Farmor och farfar var här och hjälpte till. O slog till med att låta bli att sova middag, vilket medförde att han somnade ovaggade redan 18.45. Även jag somnade ovaggad tre timmar senare. 

På söndagen kom familjen från Söderköping och hälsade på. Lilla O fick träffa lilla A (10v). Han var nästan lite blyg för denna lilla tjej. Men efetr lite trevande vågade han i alla fall klappa på henne, och konstaterade att hon var mjuk. På kvällen tyckte O att A kunde få sova inne i hans säng... så A fick nog godkänt i alla fall.