lördag 30 mars 2013

Lördag = Glad Påsk

Glad Påsk!

Det där med att påskpynta. Hur långt ska man gå? Det är ju inte som julpyntet direkt. Här hemma blev det pyntat på tre ställen. Litet och koncentrerat. Köksfönstret, skänken i vardagsrummet och "Follow your dreams" i hallen. Och det får nog vara framme tills på ... måndag. Sen åker det.

Påskafton = Just nu


Solen värmer!
Lilla R klättrar.
Herr O läser svampboken.
Föräldrarna försvarar sina kaffemuggar.

fredag 29 mars 2013

Fredag = Konst


Titta vad jag hittade cyberrymden. Och vem gömmer sig där bakom om inte herr O.

Och förövrigt vet jag att det är fredag idag.... inte lördag...

Lördag = Lekparksvyer


Det gäller att vidga sina lekparksvyver. Efter över ett år hemma så kan det vara skoj att hälsa på en ny lekpark ibland. I vecka åkte vi till Irsta och testade deras båtlekpark. Vi åkte direkt efter dagis och hade med oss mellis. En helt okej lekpark med både något för de större och de mindre. Herr O gillar att det är en klätterställning. Det saknar nämligen i lekparkerna här hos oss. Vi spenderade tre timmar i lekparken. Det grävdes, hoppades i vattenpölar, klättrades gungandes och geggades.

Jag skulle ha tagit med mig kaffe och tidning då barnen för en gångs skull faktiskt lekte själva utan större missöden. Menmen, nästa gång.

Fredag = Kläder

Herr O är i stort behov av att fylla på sin garderob med kläder som faktiskt passar. Han växer sjukt fort just nu, minst 1cm i månaden. Det gör att storlekarna rinner förbi. Nu har han 110/116. Det är ju hur stort som helst.  Efter en snabb genomgång av diverse webshoppar har jag hittat några favoriter. För det får nog bli webshopping. Att få med mig herr O in i en klädbutik allra mer två tror jag blir en utmaning. 






måndag 25 mars 2013

Måndag = Utetid


Utemellis i hamnen. Lerigt och geggit. Men vindstilla och varmt mot torkladans vägg.  Lilla R var dock arg för att han inte fick gå sälv. Men vid de nya bryggorna är det öppet vatten. Och med tanke på hans oförmåga till riskbedömning så fick han sitta i vagnen....

söndag 24 mars 2013

Söndag = Vår?


Det var ju det där med våren. Vid midsommar kanske?

Söndag = Solen

Bröderna i soljus

Så var söndagen över. Vi han med vårflor till lunch (efter att ha svurit över ett utag som inte fungerade som jag ville), promenad ner till sjön, lite skridskor (blev ett abrupt slut då J ramlade och skadade knät, på riktigt), hemvispad hollandaisås och soffmys.

Och sen denna sol. Underbara varma sol. Det blir nog vår, nån gång till midsommar kanske.

Söndag = God morgon


Så var det söndagsmorgon. Natten var väll god, tror jag. Det jag minns var att herr O någon gång under den mörka natten kom ut i hallen och skrek "God morgon". Jag minns att jag tänkte att "var tyst unge! Det är mitt i NATTEN". Herr O blev nog förbryllad över att ingen svarade och gick tillbaka och la sig i sin säng och somnade om. Det tackar huvudkontoret för.

Lilla R sov till 06 och var faktiskt go när han vaknade. Lite soffa för honom och sen så kunde han till och med tänka sig att leka lite själv på morgonen. Ovanligt! Hoppas det blir en vana.

Dagen idag verkar bjuda på snö. Inte ny från himlen dock, utan den snö som faktiskt ligger kvar på marken. En tur på isen och våfflor är planen. Vi får se hur det blir med det.

lördag 23 mars 2013

Lördag = Finaste

Två kvällsklara pojkar. Mina fina pojkar. 

Lördag = Grillpremiär


Åh vad gott det var med grillat ikväll. Det var så länge sedan jag var så här mätt. Fyrkantig  Och som barnen åt! Nu längtar vi tills vi kan sluta lådsas att det är sommar och sommaren kommer på riktigt.

fredag 22 mars 2013

Fredag = Jag vill inte veta

Men ändå berättar pappa J.

-11 grader ute!

Jag vill inte. Kan det inte bara sluta! Ge mig takdropp, barmark och uppätna tulpaner.

Ge mig VÅR! På riktigt! Det är ju för sjutton påsk nästa helg!

Fredag = Påskpyssel


Vi kör påskpyssel här hemma på morgonen. Som vanligt var herr O svårstartad, men när han väl kom igång så blev det en påskhare, en påsktupp, en påskkyckling till riset och nu sitter han och pysslar med sina vaxpinnar.

Fredag = FREDAG?!?!

Bild ifrån vår almanacka. Känns skönt att hönsen säger ifrån. Det borde fler hönor göra... 


Fredag, det är alltså fredag idag. Och vi är friska. Förstå. FRISKA! När hände det senast. Jo se, det vet jag, det var innan pappa J åkte till USA, så i januari nån gång. Fredag då, vad gör man på en fredag? Hur firar man fredag? Middag blir pizza och glass. Så det är ju en bra början. Fredagsstäda? Eller är det förlegat. Det kanske är såååå januari. Sen kanske man ska spendera lite kvalitetstid med den man älskar, istället för som de senaste veckorna somna i varsitt hörn av soffan, alvedonhöga eller utslagna av att dra hela lasset själva.

Fredag. Vi ska visst börja firandet med att klippa herr O's hår... spännande. Hoppas lilla R sover under hela äventyret.

Fredag = Efter en dag med pappa


Ungefär så här utslagen blir man efter att ha spenderat en heldag med sin far. Med Hugo som kudde och nappen på sne somnade lilla R relativt ovaggad igår kväll. Och de där fötterna. Älskade fötter som sticker ut ur spjälsängen. Så söta så man blir alldeles kär.

onsdag 20 mars 2013

Onsdag = Påskpynt ute

Så var påskriset ute pyntat. Eller ris och ris. Snarare träd kanske. Fyra långa sly av varierande arter är nu ner stoppade i parasollfoten och dekorerade med fjädrar. Det blev dock lite klent med fjädrar. Borde köpa på oss fler. Menmen, lite känsla av påsk, så här mitt i snöstormen.

tisdag 19 mars 2013

Tisdag = Trött


Ikväll undrar jag vem som är tröttast på vem här hemma. Pojkarna på mig eller jag på pojkarna. Vi skulle verkligen ha behövt att komma ut på eftermiddagen  men det var verkligen isande kallt. Och då drog jag mig för att gå ut. Det fick vi betala för i otålighet och kortstubin...

Men med lite  middag i magen, kycklingklubba och ugnsbakad potatis, så hoppade pojkarna i badet och jag i duschen. Och sen blev livet lite gladare i alla fall. Jag lovprisar vårt stora badkar. Det är verkligen räddningen i sådana här lägen.

Tisdag = Hemmet


Jag börjar bli nöjd med hur vardagsrummet tar form. Med ganska små medel börjar det kännas som om det är på väg i rätt riktning.

Vi har fått upp högtalarna på väggen. Varför ska de stå och ta plats på golvet när vi har 2,75 i takhöjd? J kom på den briljanta iden att använda monitorfästen för att få upp dem på väggen. Både snyggt och säkert.

Stereon och CD-spelaren (ja men visst, vi äger och använder en CD spelare. Tänk vad omodernt och praktiskt) har fått sig ett eget Lack-rack och blivit undanskuffade i hörnet. Egentligen skulle jag helt vilja trolla bort dem, men jag inser att om jag ska ha CD spelaren kvar, vilket jag vill, så är det här den bästa lösningen.

Vi har numera två taklampor. En som hänger ovanför soffbordet och en mer allmänbelysning framför kakelugnen. Jag skulle kunna tänka mig en lampa till som lyser mot tavlorna på väggen. Men det kan vänta tills vi vet mer om väggens utsmyckning.

Vi har ett fåtöljhörn med golvlampa och fårskin. Här saknas det ett brickbord. Det kommer nog att inhandlas när lilla R är lite mindre klätterbenägen.

Allt som allt är jag nöjd. Nästa rum som borde få sig en omgång är köket. Jag måste bara klura ut hur jag verkligen vill ha det innan jag sätter igång. Och bara klurandet kan ta ett ta om jag känner mig själv rätt.


Tisdag = Galet


Det är galet med bilar på vägen utanför oss just nu. De har stängt av e18 i riktilning in mot stan. Det betyder att lilla vägen ska ta all trafik. Och det går jätte bra till typ 07 på morgonen, och sen börjar kaoset.  Som tur var tog jag tag i lämnandet av herr O på förskolan tidigt i morse. Vi körde ut på vägen 06,45. Och tur var det, för när jag var på väg hem igen 15 min senare hade det redan börjat köa på sig. Jag är just nu sjukt nöjd med att jag inte behöver pendla till Enköping och tillbaka mer än en dag denna vecka.

Annars kör vi vanlig tisdag här hemma. Snart ska jag ut och promenera med grannarna  Hämta hem herr O efter lunch. Lekpark i eftermiddag. Vardag med andra ord.

måndag 18 mars 2013

Måndag = Bokslukare

I varsitt  hör av vardagsrummet sitter de och läser. Lugnt och fint ända tills lilla R drar ut ett album ur hyllan och får det på tån. Mycket ont. Och så var det lugnet över.

Ska försöka få ut killarna. solen strålar ute och det är bara -1 grad. Vi får se vad de säger om det. Det blir nog bra när det väl kommer ut.

Måndag = Vardag

Så var det vardag igen. Pappa J är på väg till Norge och jag och pojkarna får två kvällar själva här hemma. Herr O ska på kalas i eftermiddag, och sen är det gympa som sig bör en måndag.  Förmiddagen har hitills innehållit legobygge för den större och sömn för den mindre.

Lilla R har den senaste veckan börjat kalla ALLT för "mAAAmmAAA". Det är något sorts kommando för att få som han vill. Charmigt till att börja med, men nu är jag rätt less på det. Pappa J kan ju alltid slå dövörat till, det är ju inte honom som det ropas på... Sen klättrar lilla R på allt just nu. Han tar sig upp på stolar och vidare upp på bord, i vagnen, i och ur skåp... Och en kindtand är påväg upp ja...

Och jag funderar över jobb. Någon som vill anställa en organisatör och projektledare med specialkunskaper i barnsjukvård. En jonglör som är duktig på att värdera bollarnas vikt och behov av höjd...

söndag 17 mars 2013

Söndag = En vecka senare



Så var vi hemma igen efter en vecka i Stöten. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag låg i feberdimmor fram till torsdagen då jag för första gången under veckan drog på mig pjäxorna och njöt av vinden som blåste i håret.

Herr O gick i skidskola. Han har utvecklats helt otroligt! Från att knapt våga vända skidorna ut i backen, så hände något på onsdagen, vad vet jag dock inte. Men sen i onsdags var det full fart framåt. I fredags åkte vi ankarlift tillsammans jag och herr O, och som sig bör drog han ifrån mamman i backen.

Lilla R har mest varit förtvivlad över mängden kläder som hela tiden ska av och på. Han klev ur feberdimmorna på onsdagen han med. Hela hans feberepisod toppades av med en kindtand. Inte undra på att ungen sovit halkass på nätterna.  Men som sagt, kläder av och kläder på. Och bylsigt. Inte riktigt lilla R's grej.






söndag 10 mars 2013

Söndag = Sova


Det blev sådär med sömnen i natt. Jag svettades och frös om vart annat. Lilla R vaknade flera gånger och var ledsen. Och vid 05.14 tyckte lilla R att det var morgon.  Han var dessutom på sitt allra bästa skrikhumör när han vaknade. Blä på det. Herr O var sitt lugna jag som vanligt, och tur var väll det.

Söndag = Tränar


Lilla R tränar på att ta sig ner för trappan  framåt. Jag har försökt att få honom att backa ner för trappen, men nej, det är visst för veklingar. Och lilla R är ju, enligt pappa J, en adrenalinjunkie, så varför inte bara köra liksom.

lördag 9 mars 2013

Lördag=Värdelös


Idag har jag inte varit någon bra mamma. Herr O sa att han faktisk blev ledsen när jag blev arg. Och jag blev arg på mig själv för att febern styr och ställer och väller ut över mina barn. Men dag nummer tre själv hemma, med sjuka barn och nu sjuk mamma med feber som tutchar 40 grader är inte hälsosamt för någon av mina när och kära.

Och herr O då. Jo vi pratade om att jag nog var arg på mig själv och att han måste säga åt mig när jag är dum. Han svarar, "det visst jag inte mamma". Ungen min. Aldrig tidigare har jag känt mig så värdelös.

Lördag = Laddade


Killarna är laddade för en vecka i Stöten. Själv är jag nu formellt golvad. Jag går på alvedon och ipren och räknar ner timmarna tills det att pappa J kommer hem. Så länge alvedonen och iprenen sitter i känner jag mig frisk, men så snart de börjar gå ut kroppen känner jag av huvudet och blir frusen. Men tvärtemot alla råd om att lyssna på kroppen och göra vad den behöver, så lyssnar jag nu på själen och gör allt för att glömma bort att jag kanske e sjuk. Så idag åkte vi till ICA och provianterade. Köpte även hjälm och skidglasögon till killarna.  Killarna var fantastiska både på ICA och på sportaffären. Inge gnäll och inge bus. Mina fina!

Nu ska jag vila på soffan så jag orkar med ett eftermiddagsrace om två timmar...

fredag 8 mars 2013

Fredag = Dagens göromål


  • Dammsugit och röjt ovanvåningen
  • Stekt pannkakor på 1 liter mjölk
  • Städat badrummet
  • Sorterat tvätt
  • Badat barnen
  • Gått ut med soporna
  • Tagit hand om två febriga killar
  • Packat torrvaror och sängkläder
  • Tagit fram vanliga kläder som ska packas
  • Sen borde jag göra en lista på vad som är kvar att göra. 
Och om jag känner efter så känner jag nog viruset som härjar i min kropp. Men jag har inte tid med det, så jag förtränger det så hårt det går. Jag vill inte påstå att jag är en hjälte, jag bara gör vad jag måste. Det är bara imorogn kvar, och sen kommer pappa J hem. Åh vad jag längtar efter avlastning. 

Fredag = Min oro

Just nu är min största oro att den här prehuvudvärken ska utvecklas till något liknande som killarna har åkt på.  Jag  vill verkligen inte. Det går inte! Jag tar två panodil och känner inte efter.

Solen strålar från en klarblå himmel utanför. Vill verkligen gå ut, men nja. Med två hängiga killar hemma så kommer det inte bli nån promis idag. Men i morgon! Imorgon måste vi ut. Om inte annat måste vi till ICA imorgon och proviantera.

Fredag = KLAR

Så nu var all mat förberedd och packad i sina aluminiumformar inför Stötenveckan. Det blir: köttgryta, lax på spenatbädd, pannkakor, köttbullar, lassagne, korvstroganoff och flygande jakob. Så skönt att bara koka tillbehören när man väl är på plats. Hejja Mamman!

Fredag = Var är friskbacillen?

Natten som passerade
Herr O: Var som en kamin. Så varm så att jag inte ville ta i honom. Och då e man varm. Alvedon och neseril vid 23.
Lilla R: Omöjligt att förstå vad han ville. Somnade inte på riktigt förens midnatt. Vaknade sen en gång i timmen hela natten. Ipren vid 20

Dagens morgonstatus
Lilla R:  Vaknade 06.01.  38.0 grader.
Herr O: Klockan 06.02, "Det är morgon mamma!" 38,4 grader
Mamman: TRÖTT

torsdag 7 mars 2013

Torsdag = Stöten planering





Vi ska till Stöten en vecka. Herr O ska få prova på att åka skidor och lilla R ska få åka pulka och rulla ner i barnbacken.  Vi ska bo i Stöten mitt, som ligger precis mitt i och väldigt nära barnområdet. Det ska bli fantastiskt. Herr O ska få gå på skidskola och vara med i vargklubben.

Men det är endel att stå i innan man ska iväg. Allra helst som pappa J just nu befinner sig i utlandet. Min vision är att alla middagar ska vara färdiglagade och bara att värma på när vi väl är på plats. Det är bara att inse, det blir inga lugna resturangmiddagar. Men genom att alt är färdiglagat så blir min arbetsinsats minimal. Även luncherna ska förberedas så långt det går. Då herr O's skidskola är klockan 13 så känns det extra viktigt att han får i sig riktig lunch. Mellis därimot kör vi ganska oplanerat. Eller ja... frukt, kexchoklad, gofika, smörgås, varmchoklad, våffor.... Jag gillar helt enkelt att ha saker och ting förberedda, då kan jag slappna av på riktigt, och mat är ett moment som ständigt återkommer, så varför inte bara förbereda.

Menyn då:

Måndag
Lunch: Pannkakor
Middag: Köttgryta med potatis

Tisdag
Lunch: Tortelini med grönsaker.
Middag: Köttbullar med brunsås, lingon och koktpotatis

Onsdag
Lunch: Omelett med bacon och tomat
Middag: Flygande Jakob med ris

Torsdag
Lunch: Varmamackor med skinka, ost,tomat och senap
Middag: Korvstroganoff med ris

Fredag
Lunch: Grillkorv med bröd
Middag: Lax i ugn och potatisklyftor och sås

Lördag:
Lunch: Gott och blandat ur kylen.
Middag: Lasagn


Och sen ska det packas. Massor med skidkläder såklart, men en massa annat med. Sängkläder, toapapper, kaffefilter, barnstol, skidor såklart....

Torsdag = Dagens status


Nästa man med feber är herr O. Jag bar in en glödhet herre till oss vid 03 i natt. Han kunde inte gå för han hade faktiskt ont i HELA kroppen. Lite alvedon i killen och sen sov han som en prins till 08. Lilla R hade bara 38,5 i temp i morse och nu kör han hårt här hemma. Jag kan ge mig tusan på att ungen är frisk i morgon.

onsdag 6 mars 2013

Onsdag = Kväller


Så var det kväller och dagen har smugit förbi. Lilla R har inte kunnat långsova något alls under dagen, som längst blev det en 30min på eftermiddagen. Annars har det varit tio minutersstötar av sömn. Nu på kvällen tempar han enbart 39.5, så det finns hopp för morgondagen. Nu har han precis somnat för natten hoppas jag. Han gjorde naturligtvis lite motstånd, som sig bör. Men han var inte lika uthållig som han kan vara, och nu är det tyst i sovrummet.

Herr o är lite långsammare än vanligt, och lite mer känslig. Kanske är det något på gång där med i alla fall. På dagis hade de letat djurspår idag. Och bajs.  Enligt herr O hittade de isbjörnsspår. Jag tvivlar, men herr O är helt säker. Hemma så blev det lite utelek med granntjejerna. Men då herrn var den känsliga typen idag så gick vi in tidigare än vad min plan var.

Imorogn åker pappa J till Prag. Jag och killarna är ensamma hemma tills på söndag.  Hoppas verkligen att de kommer bli friska snart så dagarna inte blir allt för långa för en mamma.

Onsdag = Att vara mamma


Jag är mamma. Mamma till de finaste pojkarna i hela min värld. Det är jag som är tryggheten. Jag vill att pojkarna ska känna det hela in i märgen. Att jag finns här i alla väder. Sol och storm.  Det blir extra tydligt när dem små är sjuka. När de får vara nära är de lugna och trygga.  Det blir oro bara mamma går på toa.

Så idag har vi tankat med trgghet här hemma. Och gått på toa med lilla R i knät.

Onsdag = feber


Så har vi feber här hemma igen. Lilla R är helt däckad.  Han vill sitta i knät, bli buren och inte äta. Tråkigt! Kan han aldrig få vara frisk på riktigt. Snart måste vi dessutom baxa in oss i bilen för att åka och hämta herr O.  Ingen favoritaktivitet när man är sjuk.

tisdag 5 mars 2013

Tisdag = Feber

Nej men då kör vi en febervända till tycker jag. Det var ju så länge sen sist. Båda pojkarna på en gång denna gången. Jag har grundat mig själv med två alvedon. Känner något tungt i huvudet. Två alvedon och iväg på jobb. Pappa J jobbar hemmifrån. Enkelt med två feberbarn som mestadels sover. Väl timeat på så sätt. Sen är det bara att hoppas att killarna är krya tills på torsdag då pappan åker bort och inte kommer hem förens på söndagen.  Önska går ju.

måndag 4 mars 2013

Måndag = Leka

Lilla R har nappen i munnen då det är den bästa taktiken för att hindra honom från att äta snö...

Idag har herr O lekt mycket själv. Det är första gången på länge som han kunde tänka sig att leka själv på sitt rum medans jag och lilla R var på nedervåningen och fixade. Herr O har byggt med sitt nya lego, geomax, lekt med hamstrarna och pysslat. När lilla R sov efetr lunch så satt jag på herr O's rum och fixade med det som behövde fixas herr O fortsatte att leka.

Till mellis gick vi ut. Solen strålade verkligen. Kändes som en dag i alperna. Sen gick solen i moln, och då kändes det som vanligt. Massor med barn och föräldrar i parken. Alltid lika skoj.

När vi kom in så klagade herr O på huvudverk. Sålunda blev det ingen gympa idag.

söndag 3 mars 2013

Söndag = Firande


Så har vi fira i dagarna två. Igår var det familjekalas och idag kompiskalas. Igår var det robotttårta och idag legotårta.

Herr O fick själv välja vad han ville äta igår. Då blev det hummer till lunch, och kycklingklubba och potatisgratäng till middag. Mellis var robott-tårtan och diverse fikabröd. Paketöppning, legobygge, lek och bus. Herr O hade dock svårt att somna på kvällen då han var förväntansfull över nästa dag, då han skulle ha kalas igen.

Så blev det kompiskalas. Med korvlunch, paketöppning, tårta, "sätt huvudet på legogubben", skattjakt, medalj och fiskdamm.  Två timmar flög förbi och herr O njöt av att få stå i centrum. Alla 14 barnen skötte sig exemplariskt. Så roligt att se. Jag var väldigt nöjd med att vi gjorde ett förmiddagskalas. På så vis slapp herr O att gå och ladda en hel dag, lilla R sov lunch under hela kalaset, efter kalaset var det lätt att städa av och sen bara fortsätta ha söndag. Vi gick ut och njöt av vädret och åt sen middag precis som vanligt.


Den obligatoriska presentbilden. På bilden saknas den nya cykeln med de röda handtagen. Böcker, lego, morgonrock, discolampa, cyklop, spel, pussel, såpbubbelmaskin, innebandymål, hamsterleksaker, eltandborste och pyssel finns dock med på bilden.

fredag 1 mars 2013

Fredag = Tiden går

För fem år sedan satt jag och åt pizza. Jag var tjock och inställd på att STORSTÄDA ovanvåningen i lägenheten dagen efter.

Om jag ändå hade vetat...

Idag har vi kalas- och födelsedagspyntat här hemma. Jag har blåst 52st ballonger. Och hängt upp vimplarna. Och fyllt heliumballongen. Paket en är inslagna. Brödet står på jäsning.

"Mamma, får jag present av dig och pappa med?!?!"

Han fyller fem, min herr O. Det känns som en hel evighet sen som han kom till oss. Tänk vilken utveckling ungen har gjort, och vilken utveckling jag har haft under dessa år. Älskade unge!