onsdag 31 juli 2013

Onsdag = Snigelomlockalisation

Herr O kom hem idag från sitt äventyr. Med sig hem hade en present till lilla R. En mjukisfågel med en liten dosa i som kvittrade. Lilla R älskade den. Herr O hade fått ett litet terrarium med förstoringsglas. Han hade låtit tre sniglar flytta in. Dessa tre sniglar skulle dock få flytta ut på kvällen. Så sniglar från mormors trädgård fick flytta ut till Gäddeholm. Spännande

tisdag 30 juli 2013

Tisdag = Sommarböcker

Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv

Igår läste jag ut boken "Hotellet i hörnet av bitter och ljuv" . Det är härligt med bra böcker som man faktiskt lär sig något av. Den här boken var en nyttig historialektion för mig. Handlingen utspelar sig i Seattle under andra världskriget. Huvudpersonen är en kinesisk pojke som kämpar med att göra sin far till lags. Allting ställs på sin spets när han träffar en japansk flicka. 

När jag läst klart boken insåg jag vad lite jag vet om vad som hände under andra världskriget utanför Europa. Att det verkligen var ett världskrig. Det finns så mycket mer att läsa och lära. 

Avig Maria

I kontrast till boken ovan har jag även läst "Avig Maria". Det är något befriande att läsa Mia Skäringers krönikor och blogg. Det är allt annat en en vacker yta som visas upp. Det är den inre, kampen med sig själv och världen runtomkring henne som hon skriver om, och i det finns det en hel del igenkänning. Jag älskar Mia för hennes raka ärliga sätt. Det gör att man lär känna sig själv lite mer. Ger sig själv lite mer kärlek. Och det är det hon vill med sig bok. Att vi ska inse att kärlek till andra är även kärlek till sig själv. 

Tisdag = Morgonbestyr


Ett litet försök på pottan på morgonen. Komplett med legokatalog. Nu sitter vi och äter frukost utomhus. Det doftar ljuvligt från klematisen! Solen skiner bakom molnen och vinden vilar. De har lovat regn idag. Hoppas verkligen att det blir så. Både jorden och luften skulle må bra av ett längre regn.

Och idag ska vi få besök av en morfar. Härligt! Jag har hört att han har tränat på att bygg aaltan med pergola på sin semester. Kanske skulle han kunna slänga ihop något liknande här i eftermiddag...

måndag 29 juli 2013

Måndag = God Morgon


Vilken natt! Den har nästan varit tropisk. Temperaturen ute gick aldrig under 18 grader och luftfuktigheten gjorde(och gör fortfarande) att ALLT är så där "nästanblött", som på en segelbåt när inget någonsin torkar.

Herr O åkte till mormor igår. De ska på äventyr till Göteborg. Här hemma är vi andra kvar och röjer i garaget. För en utomstående syns det nog ingen skillnad, men oj vad det har rensats. idag ska vi trycka in saker i hyllorna och förhoppningsvis skapa lite golvutrymme. Och sen måste vi åka till tippen...

söndag 28 juli 2013

Söndag = Gävle


Vi har spenderat två nätter i Gävle. Två nätter på Clarion Winn. Ett mycket trevligt hotell, som precis som de flesta hotell så här sommartid, hade fixat med ett lekrum i anslutning till restaurangen. Lilla R lärde sig snabbare en snabbt var lekrummet fanns och sprang in där och letade fram maskiner och bilder. Herr O tog som sin uppgift att skydda sin bror från de andra barnen som villa ta leksaker från lilla R. Han är helt fantastisk med sin bror när inte vi ser på.

Första kvällen tog vi oss till stadsparken och den otroligt fina lekparken däri. Herr O åkte linbana och rutschkana för glatta livet. Lilla r ville såklart inte vara sämre och sprang upp för trapporna och slängde sig ner för rutschkanan så många vändor att jag tappade räkningen. Vi promenerade tillbka till hotell och åt middag vid 19. När vi sedan skulle natta lila R i våningssängen så var han så övertrött att han inte visste var han skulle ta vägen.  Men efter att ha kämpat i 45 min så somnade han tillslut. Och två trötta föräldrar la sig i varsin säng och läste.

Nästa dag var det dax för Furuviks Djurpark. Vi hade varit fiffiga och köpt biljetter på hotellet. Det visade sig vara ett lyckokast då kön ringlade sig lång till biljettluckorna in till Furuvik. Det måste ha varit sommarens kallaste dag. Killarna hade långbyxor och vindfleece. Men herr O frös såklart ändå. Men djuren i parken gillade vädret. De var aktiva och nyfikna. Det som är skoj med Furuvik är att man kommer så nära djuren, vilket gör det hela mycket roligare för barnen.  Efter 6 timmar kände vi oss nöjda. Då hade vi hunnit med att se 7 olika sorters apor, besöka äventyrsön, gå i två tropicarium, föra långa samtal med sköldpaddor, åkt tunna, klappa getter och tagit oss igenom nöjesfältet utan att åka en enda karusell. Herr O var dock sugen på att bada i den fina poolen. Vilket vi oxå gjorde i 4min... Trötta, nljda och frusan drog vi oss sen tillbaka till hotellet.

sista dagen begav vi oss till Tågmuseet. Något som pappa J hade lovat herr O sedan i vintras. Där gick vi på visning av banvaktarstugan, åkte rälsbuss till lokstallarna, åkte minitåg, lekte med tågbilar, körde x2000 simulator, tittade på otroligt stora ånglok, inspekterade slöslungan och gått tipspromenad. Ett roligt ställe att besöka tyckte hela familjen.


Söndag = Firat en Pappa


Igår fyllde pappan i huset år. Ett år visare. Ett år rikare.  Av herr O fick han ett egenhändigt gjort piratskepp med släp. Av mamman fick han en tårta och middag. Och av farmor och farfar en kapsåg. av vädergudarna fick han den varmaste dagen hittills och till och med en åskskur med 5mm regn. Inte helt fel, då han slapp att vattna på kvällen.

lördag 27 juli 2013

Lördag = Glossybox Juli 2013

Min glossybox dök ner i lådan för någon dag sedan. Trevligt som vanligt. Jag han knappt plocka ur produkterna ur lådan innan herr O la beslag på den och pysslade ett piratskepp av den....

Här är i alla fall vad jag fick i denna månadens låda.

Dualseses Color Extra Rich 60sec treatment, Goldwell
Dundersnabb inpackning med andra ord. Min hårinpackning från maroccan tog precis slut så denna kom väldigt lämpligt. Jag kan inte påstå att den är varken sämre eller bättre än de jag brukar använda.

- Mineral primer, Young Blood
Här känner jag mig lite vilsen faktiskt. Primer... vad har man en sån till. Jag är ingen sminktjej, utan en vårdande typ. Jag kanske kommer att testa den, efter att ha läst alla instruktionsböcker som finns då jag verkligen inte vet vad den är bra för.

Fly High Active Foot Gel, Beautybird 
En svalkande och lugnande gel för varma, trötta och svullna sommarfötter. Med tanke på att jag precis kört en kur med babyfeet så kommer det ta nån vecka innan jag testar denna. Vill ju inte störa det påbörjade sönderfallet av mina fötter.

 Brook Street nail Polish, Nails Inc
I färgen korall. Har redan testat att måla på denna. Skojjigt med lite färg.

- You Need A Blooming Shower Gel, Anatomicals
Härlig fräsch sommarrengöring med en söt och blommig doft. En duschkräm helt enkelt. Luktar gott och jag blev ren av den.

Lördag = Tiden rullar på

Vi har som sagt semester här hemma. Livet lullar på och vi njuter/lider av värmen. Igår var det olidligt. Herr O var inne fram till klockan 15 och satt och pysslade. På eftermiddagen sprang killarna i vattenspridaren och vi föräldrar tog det långsamt i skuggan. Lilla R gör allt för att bli som sin bror just nu. Han härmar och följer efter så gott han kan. Herr O har någon form av id-kris. Ibland stor och ibland liten. Sen försöker han nog komma på vem han är. Vem är herr O? Och hur ska han vara för att vara sig själv.

fredag 19 juli 2013

Fredag = Lite kär


Lilla R är lite kär i fina L. Igår överöste han henne med kramar och pussar när hon var här och lekte med herr O. Fina L ville först inte, NEJ! Men när jag förklarade att han nog bara ville kramas log hon och sa att "Han tycker nog väldigt mycket om mig". Fina L satte klädnypor på tårna, och lilla R var inte sen att härma. Man måste ju visa tjejerna det där med färggranna långa naglar inte bara är för dem.

torsdag 18 juli 2013

Torsdag = Bygga koja


Sommaren är verkligen bygga-koja-säsong. Av filtar, klädnypor och innebandymål. Kojan åker fram på morgonen, och plockas undan på kvällen, för att sedan återuppstå på morgonen efter. Lilla R älskar kojan. Det bästa är när någon av oss vuxna kravlar oss in i den och ligger där inne och filosoferar med honom.

onsdag 17 juli 2013

Onsdag = Böcker



Det är sommar. Och då hör det till att jag ökar på tempot i bokläsning. Hittills har jag klämt två böcker, och den tredje är redan påbörjad.

Nästan hemma

Den första jag läste ut var "Nästan hemma" av Jean Kwok. Den handlar om en mamma och hennes dotter som flyttar från Hongkong till Brooklyn i början av 1990. Mamman får jobb på textilfabrik (vad som kan liknas vid ett slavkontrakt) och flickan som var en toppstundent i Hongkong, sliter med att bli en toppelev även i USA. Beskrivningen av det slitjobb som mamman gör, och den verklighet flickan lever i är skrämmande verklig.

Jag gillade verkligen boken, även om den är något förskönande. Den var lättläst och man sögs in i den. Men tyvärr raserades allt när jag läste epilogen. Efter att ha läst den så blev boken  bara ett ända stort blaha. Jag blev arg. Så om du vill läsa boken. Hoppa över epilogen.

Okända väsen


Den andra boken jag läst är "Okända Väsen" av Tracy Chevalier.  Boken handlar om två kvinnor som letar och finner fossiler på Englands sydkust under det tidiga 1800-talet. Boken beskriver dels kvinnosynen under denna tid och även hur synen på jordens skapelse var under utveckling.  Från en syn där bibeln bokstavstolkads mot en ny vetenskaplig förklaring.  Boken baseras på verkliga personer och verkliga händelser, och den känns trovärdig. Språket flyter och beskrivningarna av både platser och personer är målande.

Det här var en bok helt i min stil. En bok som beskriver människor som faktiskt har haft en stor roll i hur vi ser på jordens historia, berättat på ett gripande och lättsläst sätt. Jag kände verkligen för karaktärerna och förundrades över deras sökande efter kunskap. Det här är en bok som jag varmt rekommenderar att ni läser.

lördag 13 juli 2013

Lördag = Ledighet


Familjeledigt. Mysigt. Avslappnande. Kvalitetstid. Och så är det sommar ute.

Kära nån vad varmt det har varit idag. Vi vuxna har sökt skuggan. Och skulle nog helst stannat där hela dagen med en hög böcker och kall dricka. Men nej, inte det. Pojkarna ville annat. Vi har dock hållit oss hemma. Herr O har spenderat endel tid med grannen. Lilla R har hängt i hasorna på oss vuxna.

Lilla R har börjat stoppa in fingrarna i öronen och ropar på oss andra. Och så skrattar han. Det låter ju så roligt.

torsdag 11 juli 2013

Torsdag = Sala silvergruva


Igår var vi på utflykt. Vädret var sisådär så vi passade på. Tog en tur till Sala silvergruva och gick på en barnvisning. Herr O var taggad till tusen och hade tonvis med funderingar redan på vägen dit i bilen. Jag hade förberett honom på att det skulle vara kallt i gruvan. Mycket kallare en ovanför. Kylan var dock något som chokade honom. Han blev tyst och frös massor. Vi var bara nere i max 15 min, men det räckte mer än väl.


Lilla R fick naturligtvis följa med ner han med. Han satt i selen på pappans rygg, lugn och tyst i sisådär 5min. Sen ville han ner och undersöka. Om man släpper en 1,5åring lös i en gruva? NEJ! Såklart blev han arg... med ljudeffekter som följd.


Efter gruvturen blev det skattjakt ovan jord. Mycket roligt tyckte herr O. Han fick en egen karta att följa och sen var jakten igång. Kartan var lite sisådär, men efter lite tankearbete och sammarbete med överig familjen så lyckades vi lösa gåtan.  Belöningen blev tre vackra stenar som herr O fick välja ur skattkistan

Efter lite picknick och lek i Lillgruvan bar det av hemmåt. En lyckad utflykt som gav mersmak. Nästa år vill herr O tillbaka. Och då ska han gå djupare ner i gruvan sa han. Då ska vi kommaihåg att ta med oss overallen. Så han slipper frysa halvt ihjäl.

onsdag 10 juli 2013

Onsdag = Utveckling


I natt har lilla R utvecklats. Hej och hå. Han har varit så arg i natt. Inget var rätt. Allt var fel. Och så var han trött, men skulle INTE sova.

Han fick sova i vår säng. På min arm. Vilket medförde att min tennisarmbåge och trasiga kappmuskel nu befinner sig i ett värre läge än innan jag träffade naprapaten i måndags.

Vid fem nådde lilla R sin peak. Då var han tvärarg och skulle INTE sova, gick ut till soffan, satte sig och körde lastbil med ena handen och mös med hugo med andra. Men han var tyst. Och nöjd. Efter 10 min insåg han väl att han var trött och kom in till oss och somnade i fallet ner mot kudden. Då var dock pappa J så vaken att han inte kunde somna om...

Espresso är ett måste för att två föräldrar ska fungera idag.

måndag 8 juli 2013

Måndag = Naprapat

Idag ska jag iväg till en naprapat. Misstänker att allt trädgårdsarbete, i kombination med bärande av lilla R och Poledance har gett mig en släng av tennisarmbåge. Något som vanligtvis drabbar otränade människor över 40....

Så nu ska jag träffa en naprapat för första gången i mitt liv. Lite läskigt faktiskt.

lördag 6 juli 2013

Lördag = Läsa bok


Lilla R kan bli arg. Tvär arg. Oftast handlar det om att han inte får som han vill. Får inte komma in på herr O's rum, får inte äta rå mat, får inte gå ut, måste byta blöja, får inte klättra på bordet.... Nät han blir tvär arg låter han högt och gråter. Och ibland slänger han sig på golvet. Oftast låter vi honom vara arg en stund för att sedan försöka gå in och bryta. Det som fungerar bäst att bryta med är att sätta sig med honom och läsa. Läsa, läsa och läsa. Han springer och hämtar böckerna, och vi läser tills vi blir hesa.

Sen brukar han vara nöjd. Ett tag i alla fall. Tills nästa gång världen faller samman.

fredag 5 juli 2013

Fredag = Hejja Bappa!

Lilla R är rolig just nu. Eller han alltid varit rolig, men nu är han rolig på ett nytt sätt. han "Hejjar" på. "Hejja Bappa, Hejja Mamma, Hejja Bappa!" Söt nöt!  Och så har han gått och blivit blyg för nya människor. Roligast är att han är blyg för grannflickan på 10mån. Han blir jätte brydd om hon kommer krypandes utan att han är med på det. Utan att han har gett tillåtelse.

torsdag 4 juli 2013

Torsdag = Minigolf


Idag har vi varit och spelat minigolf till Herr O's stora förtjusning. Lagom med folk och halvkass väder gjorde att förutsättningarna var ideala för en familj med en maskot som agerade extrahinder... Herr O tyckte att han var bäst på att träffa vattnet och klurigast var det stora pirathålet.  Pappan var duktig på att vara varierande duktig. Och mamman kom på sig själv med att ha spelat samtliga hål med skötväskan på ena axeln.

Vem som vann? Jag såklart.

Torsdag = Tomtläget Gäddeholm


Så, då var det bara 14 stycken tomter som är obokade kvar på området. Det har rasslat till den senaste månaden. Så himlans skoj. Badplatsen står nu klar, och hamnen är på god väg. Första sträckningen av den nya vägen ska vara klart till årsskiftet och nya cykelbanan är nästintill färdigställd. Nu väntar vi bara på att kommunen ska sätta spaden i marken och börja bygga den nya förskolan (på tomten mitt i mot G1) och sen är vi hemma.

onsdag 3 juli 2013

Onsdag = Sockerlangare...


Jag har en sockerlangare till granne. Av bästa sorten såklart! Titta bara vad hon kom över med här om dagen. Kära nån... Hur ska detta sluta. Med en ännu sötare mamma såklart.

Och det bästa är att man kan beställa av henne. Kakor, cupcakes, makroner, tårtor... Jag har fått en privat bagerska till granne. Jag älskar det!



Onsdag = Morgonstel


Jag är så stel. Det känns som om kroppen är på väg in i en influensa. Men nej, inget sånt på gång, jag tror att det helt enkelt är sviterna efter lördagen som hänger kvar.  Man är ju ingen ungdom längre...  Försökte hitta nått ställe i Västerås som kör poledance, men tyvärr utan lycka. Det hade varit skoj att köra mer. Det var en fantastiskt rolig träningsform där man inte ensa insåg att man skulle få träningsvärk dagen efter.

Idag är pappa J i Uppsala med farmor. Vi här hemma ska nog ta oss en promenad till stranden och gegga lite. Det var alldeles för länge sedan sist.