söndag 30 november 2014

Söndag = Adventspromenad



Idag skiner solen, ifrån en nästan klarblå himmel. Och det är första advent. Nästan minusgrader (+2C). Så barnen fick premiära sina overaller för i år när vi gick ut på promenad. Båda killarna cyklade och jag och mannen i mitt liv promenerade. Så skönt! Solen värmde och det var vindstilla. 

Annars så har vi ätit fattigariddare med saffran till frukost, pysslat tomtar (i sisådär 3min för herr R), eldat i kakelugnen, tänt första ljuset, druckit glögg och konstaterat att vi är lyckliga som bor där vi gör.




lördag 29 november 2014

Lördag = Bio och önskningar



Idag var det herr O's tur att gå på bio med mig. LasseMajas detektivbyrå blev det. en lagom lång och lagom spännande film. Herr O var nöjd. Bio och sura godisar, det kan inte bli fel. 

Sen passade vi på att besöka leksaksbutiken med. Det gäller ju att reka in för vad som komma skall. Och herr O hittade precis vad han önskar sig. Den största techniklego byggsatsen, så klart. Jag tror vi får ta ett snack med Tomten ang. det. 

Innan vi åkte hem stannade vi på torget och köpte blommor. Jag kände att vi behövde lite snittade amaryllis och hyacinter. Mannen i blomtältet ger herr O en orange gerbera. Bara så där. Herr O blir alldeles stum. Han fick en fin blomma gratis. 

Mamma jag FICK den. 
Total lycka. 

Lördag = Försök till julkort




Så var det dax att få till de där bilderna till årets julkort. Allt annat än lätt fixat! Herr R vill INTE bli fotad och herr O gör dem mest knasiga minerna, för att "Jag bara ler mamma".

Och sen ska man gärna fota i obefintligt dagsljus. En utmaning utan dess like.

Tillslut fick jag EN bild som möjligtvis kan fungera som kort, bara jag inte förstorar den för mycket. Och kör den igenom photoscape ett par vändor.

Och ja, jag må vara gammelmodig. Men jag ÄLSKAR att få julkort, och antar därför att alla andra gör det med. Det är liksom lite mer kärlek i ett brev skickat med snigelpost än ett "God Jul" via mail.

Sån är jag.

fredag 28 november 2014

Fredag = På huvudet


Just nu fylls Facebook och Instagram av bilder på folk som står på huvudet. För att det ska vara bra. Då slog tanken mig att "Undra om jag kan det där fortfarande". Så i pyjamasbyxor och stickad myskofta satte jag kameran på timer och vände upp och ner på mig själv. Och se, jag kan fortfarande. Skillnaden är dock att jag nu för tiden behöver en kunde under huvudet. Trycket på huvudet uppifrån har liksom ökat. 

Hur jag känner mig efteråt. 
Precis som innan.

torsdag 27 november 2014

Torsdag = Trött


Både jag och herr R tycker att hösten är jobbig. Vi attackeras av tröttheten, och har svårt att stå emot. Denna veckan har jag somnat innan 20.00 två kvällar. Herr R somnar strax innan 18. Och vi sover båda två, som två små barn. 12 timmar i sträck, och vaknar pigga och glada. Och varje morgon tänker jag "Ikväll ska jag vara pigg och orka slå in paket, baka och blogga". Men när kvällen kommer, så är tröttheten ett faktum.

Jag lyssnade på radion i förrgår morse. Och hörde faktiskt något klokt. 
Och det var så träffande. 

Man skulle kunna säga att jag och herr R är experter på att ta oss an november.

söndag 23 november 2014

Söndag= Ett födelsedagsbarn

Så har vi en treåring i familjen. En liten herre som redan dagen efter sin födelsedag sa att han ville vara två igen. Det är jobbigt att vara stor. 

Han firades hela långa dagen, precis som sig bör. Med pannkakstårta till frukost, skönsång och paket. Och omgärdad av alla dem som han älskar, och som älskar honom. Hela stora familjen. 

Tre år. 
Älskade herr R.
Min kloka stora kille. 











lördag 15 november 2014

Lördag = Bio


Tråkdag idag. Väder som var just väder. Storebror leker med kompis och pappan byter däck på bilarna. Så jag och lilla R drar på äventyr. Bio. Mumindalen på Rivieran. En pytt med smågodis och varma chips. Mjuka fåtöljer. 

Där satt vi. I 1 timme och 20min och bara var tillsammans. Elle nja, Hugo var ju med såklart.  När filmen var slut tyckte lilla R att vi skulle titta på en till. Och ja, jag var benägen att hålla med honom. Om det inte hade varit för att det är så förbenat dyrt att å på bio och att någon måste laga middagen, så hade jag helt klart fallit för frestelsen. 

Bio en lördag, bara så där. Med min tvååring. Det är lycka. 

söndag 9 november 2014

Söndag = Foto


Så, då har även herr O börjat fota så smått. han har fått min gamla kompaktkamera, och har precis börjat förstå hur den fungerar. Att auto är bäst har han förstått. Och att den där bilden med barn/djur är bra när man ska fota lilla R är nu mer en självklarhet. Det är roligt att se hans bilder. Tagna ur ett barnperspektiv. 

Annars har vi som resten av Sverige firat Pappan i familjen. Lilla R blev lite upprörd när han insåg att det var just pappan som skulle firas och inte hans egen födelsedag. Men efter lite förklarande och lirkande så blev han glad igen. Pojkarna drog iväg till farfar på eftermiddagen och spelade bowling. Det visade sig att det var discobowling dock, lite sisådär för en äldre herre med nedsatt syn och dålig hörsel. Men vad sjutton, de gjorde i alla fall något tillsammans. 

Och i morgon är det måndag. Så var den veckan passé. 

lördag 8 november 2014

Lördag = Läsa


Det är mycket läsa just nu. Lilla R kan ta en bok, sätta sig i sin säng, tända lampan och sitta och bläddra länge. Han återberättar böckerna och skapar nya sagor för sig själv. Underbart att se och lyssna på. Vi har även en rimbok med Bamse. Där läser jag fösta ordet, och lilla R rimmar nästa. Vi läser tillsammans, och älskar det. 

Herr O har så stilla börjat knäcka läskoderna. Han läser, ljudar och allt som oftast så blir det rätt. Det tar tid, men han låter det ta tid. Blir inte frustrerad. Han ljudar bokstäver som han ser per automatik. Idag när vi plockade ihop utomhusbordet fick han syn på ett X. "Mamma, titta ett X. EKSSSS". Och jag jag nickar och berömmer såklart. 

Och ett av favoritprogrammen just nu, för båda killarna, är "Bokstavslandet".  Vilket kalasbra program det är. Till och med så passs bra att jag kan se ett avsnitt utan att det börjar klia i kroppen på mig. 

onsdag 5 november 2014

Onsdag = Mord?


Jag köpte hem en Barbapappa i söndags. Och idag gjorde jag soppa på den. Är det att betäcka som mord? Jag hade tänkt att kalla soppan för barbapappasoppa, men hejdade mig när det slog mig att lilla R älskar barbapappa.... Jag är inte helt säker på att han skulle gilla att veta att jag skoningslöst hackat ner barbapappan, kokat den och sen kört stavmixern....

Här är i alla fall mitt recept på 
Barbapappasoppa (pumpasoppa)

700g pumpa
2st gullökar
1 burk koksmjölk
3dl vatten
1msk Reene Voltairs lantbuljong
Lite riven färsk ingefära

Koka ihop allt tills pumpan är mjuk. Kör sen stavmixern tills soppan är slät. Ät och njut.

tisdag 4 november 2014

Tisdag = Dear Santa...


Det är jul snart. Eller det är i alla fall december snart, och jag känner mig lite tagen på sängen. Jullängtan har ännu inte infunnit sig. Och det känns nästan lite jobbigt. Jag vill ju längta, planera och baka.  Men nej, ingen julkänsla. Jag är fast i hösten på något sätt. Funderar på om jag ska göra en höstkrans eller baka en äppelkaka. 

Men julen kommer att komma vare sig om jag är redo eller ej. Något som jag vet säker i år är att jag kommer att vara ledig! Och med tanke på hur julen firades förra året, så kan jag tycka att vår familj är värd att vara lediga och friska i år. 

Men så var det det där med klappar... till mig. För jag tycker att jag har varit övervägande snäll i år. 
Så här ser min lista ut


Tisdag = Redan kväll


Är det redan kväll? I mitt huvud är det i alla fall det. Det är en taijt dag idag. Full rulle på jobb, föräldragrupp, hopp in i bilen, simskola, middag och krasch i säng. Tisdagar i ett nötskal. Lilla R längtar till att få bada. Herr O är lite butter över att han inte ska få vara kvar lääänge på fritids. Men butterheten går nog över när han kommer ner i vattnet. Den brukar det i alla fall. 

Jag drog på mgi löparskorna igår och körde ett pass. första på två veckor. Jag orkar inte vönta på att kroppen ska känna helt frisk innan jag börjad eigen. För mig veterligen så kommer den att vara småinfekterad fram till midsommar nästa år. Så det är bara att köra. Jobbigt var det. Och MÖRKT. Det är en speciell känsla att sringa över hagarna med pannlampan som lyser upp stigen framför en. 

måndag 3 november 2014

Måndag = Bröllopspresenter




Då har vi börjat använda våra bröllopspresenter. Förra helgen var vi som sagt i Stockholm. Och på söndagen WinerCafet. Vi fick ett presentkort där när vi gifte oss. Glada och hungriga begav vi oss dit. Som tur var hade vi bokat bord, för kön var lång och konstant. Mannen i mitt liv, som var hungrig som en varg, klockan var ju 14, tog sig en räkmacka, ett glas jos, kaffe och en mastig chokladkaka. Själv slog jag till på en Afternon tea.  Vi gick båda därifrån med fyrkantiga magar. 

söndag 2 november 2014

Söndag = Trattkantareller i massor



Det blev en vända till skogen idag. Herr O var INTE tänd på iden, men ibland får man inte välja, så är det bara. Efter mycket suck och stön kom han med ut i alla fall. Lilla R tyckte det var en toppenide att gå ut. Det fanns ju vattenpölar för sjutton! 

Upp till vår lilla svampskog drog vi. Vi hoppades väll på att hitta några få stackars trattkantareller som överleft kyla och regn. Och jag vi hittade några få, och deras kompisar skulle man kunna säga. Vi plockade en sisådär 3,5kilo på 30min. Kära nån vad med svamp. Sen är det ju det där med att rensa, det ska man göra i skogen säger dem som vet. Dem som vet har inte barn i åldrarna 3 och 6 år. så vi tog helt sonika hem svampen, och har rensat den nu ikväll. 1,5 timme på två personer. 

Till lunch blev det omelett med trattisar och till middag creps med trattisar. Och samma lika imorgon lunch. 

Jag berättade för lilla R att det var svamp vi rensade. Då blev han lite irriterad och titta buttert på mig och sa, "Nej mamma, det ÄR trattkantareller!" Så det så. 

Nu ska jag basta. Tack och hej leverpastej!

Söndag = Halloween





Så firade vi Halloween också i fredags. Det är ju inte varje år som alla helgona och halloween infaller exakt samma dag, men i år blev det så, så det var liksom bara att ta sig an två högtider på en och samma dag.  Så pumpan skars ut till en lykta, men minimal hjälp av herr och lilla,  killarna spökades ut till just spöken och sen gick dem runt på en förpreparerad slinga till mormors grannar. Herr O sa "bus eller godis" och lilla R skrämdes med ett busigt "bu". De som inte öppnade fick morötter i brevlådan. Ett lagom busigt bus enligt mig. 





lördag 1 november 2014

Lördag = Kulturell


När vi vaknat i våra sängar (drömmandes om scoutstugor och öppen eld)tog vi oss ut på stan. Vi tog en fika i MOOD gallerian, besökte svenskt tenn och gick sedan till livrustkammaren. Mannen i mitt liv hade aldrig varit där, så tyckte att det kunde ju vara lämpligt. Det var dock mindre än vad jag mindes. Så besöket gick fort.

Man kan dock inte låta bli att bli imponerad av alla kläder, accessoarer och vagnar som finns samlade. Som klänningen ovan, en förmiddagsklänning! Jag skulle inte våga röra mig om någon satte på mig en sådan. Än mindre äta, för rädsla att spilla och förstöra. 

Och dessa rustningar som hästar har burit. 
Imponerande!


Lördag = Tänder ett ljus




Så var det alla helgons afton igen. Och vi samlas i St Görans kyrka för att ge blommor till någon vi älskar och tända ett ljus för alla i våra hjärtan.  Det är en tradition för oss (HÄR och HÄR  och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR). Ett sätt att minnas tillsammans, alla dem som gått på jorden, men nu flyger bland molnen. 

Som vanligt fikade vi Thelins efteråt. Vi dundrade in hela familjen, nio stycken fikasugna, åt och drack gott och skrattade ät det vandrande kaoset som vi är. Men alla fick det som de beställt och kassörskan fick betalt för allt. Det är inte illa det.