onsdag 31 december 2014

Onsdag = Årets sista dag


Det blev ännu en grill lunch med grannskapet idag nere vid badplatsen. Eller ishallen som herr R kallar det. En härlig nyårsgrill i strålande sol och 2 grader varmt ute.  Underbart är bara förnamnet. Ingen av herrarna ville åka hem, än mindre gå in. 

Årets sista dag firas här hemma. Jag med mina herrar. Det blir grillad hummer och pommes till middag. Följt av marängsviss. Perfekt nyårsmat enligt herrarna. Och jag klagar inte. Menyn är väldigt tilltalande enligt mig. 

Och så har vi köpt raketer, så klart. Som vi kommer att bränna av vid 20.00 sisådär. Så vi alla är någotsånär pigga när bomben ska antändas. Klart att vi tänker på säkerheten. 

Bubbel drick när barnen är nattade. Gärna i direkt anslutning till en nyårsbastu med obligatoriskt balkonghäng. Det finns en risk att jag och mannen i mitt liv sover vid 12-slaget. men det skulle å andra sidan vara långt ifrån första gången. Men det funkar det med. Att sova in det nya året. Ett avslappnat sätt att säga "Hej 2015, trevligt att träffas. Om vi bara får vila ordentligt så ska du se att vi kommer att ta oss an dig med full kraft"

Gott nytt år på er där ute! 

tisdag 30 december 2014

Tisdag = Jag och herrarna



Idag skulle pappan få lite arbetsro här hemma. Att programmera med två små herrar och en ivrig fru i huset är visst inte det lättaste. Så jag och herrarna packade in oss i bilen och drog till Staden. 

Vi började på biblioteket där vi skulle lämna tillbaka ett gäng med böcker. Bokbussen har jullov, så om vi skulle slippa en massa straffavgifter så hade vi inget annat val än att lämna tillbaka på huvudbiblioteket. De har en himla rolig lämna-tillbaka-böckerna-sorterare där.  Det är en robot som sorterar ner böckerna automatiskt ner i vagnar, till rätt avdelning.  Mycket spännande att titta på tyckte både mina herrar. 

Sen var det dax för lunch. Och när mina herrar får välja blir det stekta nudlar. Inget jag tänker tacka nej till .Godare, billigare och framför allt nyttigare än burgare. De satt som två små ljus och åt. Och jag var stoltaste mamman på hela restaurangen 

Och efter maten var det dax för höjdpunkten, bio. "Sune i fjällen". Laddade med godis och chips äntrade vi biografen.  Herr R hade svårt att sitta stilla stundtals, och jag kan hålla med honom. Den var inte helt hundra filmen. Sune i Grekland är bättre. 

När vi sedna landade hemma hade jag två trötta herrar i bilen. Det är jobbigt att vara på besök i stora staden. 


måndag 29 december 2014

Måndag = Julklappspyssel


Idag åkte julklappspysslet fram.  Herr R fick muggar att rita på. Och som han ritade. Eller kladdade som han sa. Jag försökte få honom att rita en gubbe, eller en bli. Men nej, han skulle kladda.  Och visst blev det fint det med. 

Herr R mår så bra just nu. Han är gladare än vanligt och mer harmonisk. Visst är han lite labil som sig bör när man är tre, men det är inte mer än vad både han och vi kan hantera. Och han leker. Ligger på golvet, bygger med lego, pratar med tågen och går verkligen in i sin fantasivärld. 

Så den här killen behövde verkligen långledigt med familjen. Det gör honom gott. 

Måndag= Vuxentid


Ja och mannen i mitt liv spelade Alfapet härom kvällen. Vi dukade upp med efterrättsrester från julbordet och en massa goda ostar, och vin. Och sen satte två trötta småbarnsföräldrar igång att spela. Ord som sigg och kristi gick igenom utan att vi ens diskuterade. Vi ville bara få ut bokstäverna och umgås som två vuxna (med lätt dyslexi). 

Efter två timmar var vi klara, både med spelet och mentalt. Och jag vann, vilket var tur, eftersom att jag är en ganska dålig förlorare enligt mannen. 


söndag 28 december 2014

Söndag = Som en fest, fast bättre


Jag la ut en fråga igår, på områdets FB grupp. Eller fråga, jag berättade att vi tänkte grilla till lunch vid badplatsen idag, och alla som ville kunde hänga på. Jag tänkte, "vi blir väl två tre familjer kanske, eller så blir vi själva".

Efter en natt med knapp sömn, kände jag dock att det där med att  grilla inte var så lockande. Så jag sa att vi nog skulle stå över. Så den där ensamma familjen som kanske skulle komma, inte skulle bli förvånade över att vi inte dök upp. 

Men så ändrade jag mig igen. Jag fick en spark i rumpan av fina J. Jag packade ihop matsäcken, kokade nyposoppa, såg till att barnen fick på sig underställen och att mannen packade ved. Och så drog vi ner till stranden lagom till lunch. Döm av min förvåning när jag upptäcker att stranden är "full" av härliga barnfamiljer. Grillarna ryker. Skridskor snörs på. Jag som trodde vi skulle bli själva. Vi var väl en 8-10 familjer sisådär. 

Barnen lekte på isen. Föräldrarna pratade och skrattade, och konstaterade att det var väldigt länge sedan vi faktiskt träffades. Och allt kändes så rätt. Jag vet inte, om alla redan hade planerat för en söndagsgrillunch innan jag kom med förslaget, eller om min fråga var katalysatorn till trevligheterna. Vilket som spelar ingen roll. För det var helt fantastiskt att vi kom ut i solen, och fick träffa alla underbara grannar.

 Och jag säger som fina J. Det blev som "En trevlig fest, fast bättre"

Söndag = Annandagen


Annandagen. Då kom vi i alla fall ur våra pyjamaser. Och det kan tyckas storartat. Efter lunch, packade vi skridskoväskan, och en termos med nyponsoppa, och tog oss ner till stranden. Jag hade hört att isen nu är så tjock att det skulle gå att skrinna lite. 

Vädret var fantastisk. Soligt och lagom kallt. Herr O är duktig på att åka. Glider nu fram över isen. För herr R var det premiär på skridskor. Det var svårt med balansen. Det gick bra att stå på stranden, men så fort han kom ut på isen var det kört. Balansen försvann illa kvickt. 

Jag lät bli att åka. Rädd för att ramla och behöva ta i med handen. Jag skötte markservice och kameran. Efter en timme begav vi oss hem igen. Då var fingrarna kalla och kinderna blossande.  Och själen tankade med solenergi. 





lördag 27 december 2014

Lördag = Juldagen


Dagen då pyjamasen aldrig togs av. Vi stannade inne hela dagen. Byggde med lego, läste böcker, provade alla julklapparna och åt julmat. Pojkarna lekte med varandra hela dagen. Vi var i vardagsrummet hela familjen, hela dagen. I ett kaos med julklappar över hela golvet. Och helt plötsligt kom den svämmade över mig. Julkänslan. Den där underbara känslan av lycka, lugn och tacksamhet.

Juldagen, den bästa dagen på hela året. 

fredag 26 december 2014

Fredag = Tomten


Lite läskig, men med mycket kärlek. 
Och bredvid Tomten, Tomtens släkting, som dagen till ära hade semester.

Tomten, fylld av magi och pirr.
Precis vad barn behöver. 

Fredag = Julafton


Så var julafton över. En fantastisk julafton. Pojkarna älskade hela dagen. De gick runt i ett julpirr hela dagen. Allra mest herr O såklart.  han informerade herr R om tågordningen för dagen, och om hur och varför vi gjorde som vi gjorde. Herr O fick tyvärr feber natten mot julafton, men med ordentliga doser alvedon så märktes inte febern av. 

Vi åt traditionellt julbord. Ett julbord som vi alla bidrog till. Hemlagat när det är som bäst. Inga köpegrejer där inte. Vi åt och åt. Så magen blev fyrkantig. Herr R åt som om han inte sett mat tidigare. Köttbullar och rödbetssallad var det bästa. Herr O var mer sparsmakad. Skinka och ägg. Och julmust såklart. 

Och så Tomten kom. En fantastik Tomte som till och med lyckades lirka till sig en kram av herr R. En Tomte som såg till att julens magi fortsätter att leva hos herr O. Helt magiskt. Pojkarna öppnad sina paket med skratt och glädje. Och mamman och pappan svimmade nästan vid synen av vad vissa paket innehöll...

Efter Tomte besöket var det fika. Och godis, lek och skratt. Och spel. Diamanten. Herr O sopade mattan med sina motspelare. Det är så härligt att se denna lilla kille som har blivit så stor. 

Så var julafton över. Två små pojkar somnade utslagna vid 20.00 och vaknade inte för ens 12 timmar senare.  Till juldagen, dagen då pyjamasen aldrig togs av. 







måndag 22 december 2014

Måndag = Julgodis


Så har jag bakat julgodis. Enbart  nya recept i år.  Alla tre recepten var oväntat goda, och seglar upp som al time high. De slår till och med den där klassiska rockey road. Samtliga recept är modifierade utifrån orginalrecepten. Allt efter mitt eget tycke och smak. 


4 dl riven kokos
12 st torkade dadlar (de man köper i kyldisken)
4 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
vatten (ungefär en halv dl)

2 krm ingefära
5 krm kanel
3 krm kryddnejlika
2 krm kardemumma.

250g mörk choklad

Hacka dadlarna. Blanda ihop alla ingredienserna utom vattnen i en bunke. Tillsätt ungefär hälften av vattnet och blanda ihop till en jämn massa med hjälp av en trägaffel. Häll på mer vatten om konsistensen är för hård.
När allt är väl blandat formar du lagom stora bollar av dem. Lägg bollarna i minimuffinsformar.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och ringla rejält med choklad över varje boll.  Dekorera med riven kokos.

~'~

KOLA MED RISPUFFAR

50 g smör
1,5 dl vispgrädde
 0,5 dl mörk sirap
1 dl socker
3 dl vårgårdaris

Blanda alla ingredienser utom riset i en kastrull och låt koka under omrörning tills blandningen uppnått 120 grader (jag använder stektermometern för att hålla koll). Rör i det puffade riset. Fördela smeten i minimuffinsformar. Låt svalna.

~'~

250 g mörk choklad
175 g honung
50 gram rostade mandlar
havssalt, mer än vad du tror


Hacka mandlarna och vinbären fint, koka upp honungen, låt stå och svalna i ca fem minuter och blanda sedan i chokladen. Rör om så att chokladen smälter och tills dess att smeten är blank. Spritsa ut blandningen i långa rader och strö över mandlarna och flingsaltet. Dela i bitar och lägg in dem i kylen. Låt dem stelna. 

Måndag = Han imponerar


Jag hänger inte med.  vad är det som händer. Min lilla herr O är plötsligt så stor. Igår kom husmusen med en pysselbok. En bok som han tvekade om han skulle ge till herr O eftersom att den var för lite större barn. Men han gav sig och herr O fick Diamantuppdraget , en pysselbok i LasseMaja serien. 

Och i den boken var det korsord. Förvisso med bilder. Men i alla fall. Min lilla herr O ljuda orden och löste korsorden. Själv! Fy sjutton vad stolt jag är. Han knäcker just nu koder på löpande band. Och framför allt, han tycker att det är roligt. 

Min lilla herr O, vad hände med tiden?

söndag 21 december 2014

Söndag = Granen


Så var granen pyntad. Alla tre pojkarna hjälpte till. Det roligaste var att både herr O och R hjälpte till tills sista kulan var upphängd. Och herr O var mäkta stolt över att han i år fick hjälpa till med glaskulorna. Herr R la fokus på discokulorna, de som glittrade. 

Och jag kan inte annat än att hålla med herr R
"Nu är det riktigt pyntigt!"

Söndag = HURRA!


Här är hon. Min vän som följt mig sedan jag flyttade upp från Malmö 1985.  Grannflickan. Vi har älskat och hatat varandra, längtat och saknat varandra, kastat sten och kramat varandra. Och alltid alltid alltid funnits där för varandra. Även om det varit på distans. 

Denna vackra skapelse fyller år idag. På årets mörkaste dag lyser hon upp min sin födelsedag. 

Grattis älskade vän. Se till att bli firad till tusen. För det är du värd!

Söndag = Mannen i mitt liv


När handen är i bandage är vissa saker klurigare än andra att genomföra. Så som att balsamera mitt hår, skala potatis och slå in stora mängder med paket. Det är då mannen i mitt liv rycker ut. Hjälper mig likt en superhjälte. Bara det att han tillsammans med mig satt och slog in paket tillsammans med mig igår.  Det är en högst ovanlig syn.  Men det gjordes av kärlek till mig. Och det värmer mitt hjärta.

Och nu bakar han croissanter till mig till frukost och tänder ljus. 
Alltså denna man. 
Han är min.
<3


fredag 19 december 2014

Fredag = Opererat ganglion


 Så då var ganglionet borta för alltid, hoppas jag. Slut med ont i handleden så fort jag lyfter tungt, trycker mig upp från när  jag sitter på golvet, gör armhävningar......

Det hade minskat en del sedan vi gjorda bedömningen i höstas, så ortopeden kunde gå in med titthålsteknik i handleden och ta bort det på så vis. Det är bra, för då blir ärren mycket mindre. Men nu ska jag gå runt med detta paket på armen i två veckor. Sjukskriven är jag i tre veckor. Får se om jag verkligen behöver vara hemma så länge. Men minst två veckor har herr ortoped förmanat mig. Så så får det väl bli. 

Jag har förvånansvärt lite ont tack och lov.  Jag klarar mig utan morfintabletter och lever nu på ipren och alvedon. Därimot inser jag vad mycket jag använder vänsterhanden till. Att leva som enhandig är bannemig inte lätt. Ta nå så enkelt som att öppna en julmustflaska. Eller skala potatis. Hej och hå! Jag ska slå in alla julklappar i helgen. Det kan bli spännande. 

Sen kanske ni undrar vad jag gjort med håret. Vad jag har för tips för att få det så där fluffigt. Descutan mina vänner. Fyra tvättar med descutan. Ett bakterie och svampdödande medel i tvålform som man ska tvätta håret med inför op. Håret är nu en ända stor tova!!! Japp, jamenvisst. Skatbo... Jag ska ta tag i det där håret snart, sen. Måste bara komma på något bra sätt att plasta in handen så den inte blir blöt i duschen. Gladpack kanske?

Så, nyopererad med skatbo på huvudet. Dagens modetips från mig.

onsdag 17 december 2014

Onsdag = Tomten



"Hur kan man få julklappar om man inte tror på Tomten?" Herr O

Ja, jag vet faktiskt inte. Hur FÅR man julklapparna då? 
Jag vill också vara 6år och tro på Tomten på riktigt igen.

Tisdag = Jag ÄLSKAR smhi



Varför då kan man ju undra Älska SMHI? Jo, de har ju sällan rätt när man vill att de ska ha rätt och rätt när man vill att dem ska ha fel. Men nu blev det fel fast dem borde ha haft rätt. Hänger ni med? Hur som helst så ÖS-SNÖAR det ute.  Fy sjutton vad härligt det är! Flingor av små mjuka vattenkristaller. Åh, som jag har längtat. 

SMHI, ni fortsätter att imponera på mig, med era fel som blir rätt.


tisdag 16 december 2014

Tisdag = Vädret i jul...



Okej, vädret, kom igen. Lite snö och kyla skulle faktiskt inte sitta fel.  Det ser ut som om det blir en grön jul i år, en jul där man kan gå ut i trädgården och fortfarande hitta blommande blommor. En konstig känsla det där. 

På tal om väder. I morse när jag körde till jobb, straxt innan 07 hörde jag en välbekant röst på radio. en vän som läste upp just vädret i någon av P-kanalerna. Och då tänkte jag, att jag ska banne mig inte klaga på att jag börjar tidigt på jobb. Jag vet att T måste ha varit bustidigt på jobb i morse, antagligen redan innan jag ens gick upp ur sängen. Helt plötsligt kändes det som om jag hade haft en sovmorgon. 

Allt handlar om vilket perspektiv man väljer.

måndag 15 december 2014

Måndag = Tekniker


Tänk att en gammal bandspelare, min gamla bandspelare, kan vara så spännande. Att använda ett kassettband, som man dessutom måste vända på för att få höra slutet på sagan. Man kan skratta åt all gammal teknik. En del rensar och kastar, andra sparar. Vi har en hel del sparat, och jag kan bli tokig på det. Men ibland inser jag att det finns en vinst i att våra barn får ta del av teknikhistorien. De får se hur saker har utvecklats. De lär sig mekanik. Grunden för det som är mer avancerat. 

Det är liksom lättare att förstå kugghjul och hävstänger än ett och nollor. 
Till att börja med. 

söndag 14 december 2014

Söndag = Sol och värme, inne och ute


Tredje advent och sol. Och jag kämpar med julkänslan. Idag gör jag köttbullar till julafton. Kokar julgröt till dagens lunch. Och postar julkort. 

Tre arbetsdagar kvar. Sen ska jag operera min hand och går i och med det på julledighet/sjukskrivning. Det är ganglionet som ska bort. Den har tryckt på nerver och varit mest i vägen. Så nu ska den bort. Skönt.

Så julen är på ingång. Med ledighet, köttbullar och sol. 

Sol ute, sol inne, sol i hjärtat sol i sinne. 

lördag 13 december 2014

Lördag = Luciamorgon och proaktiv


Lucia idag. Pojkarna sjöng och för oss föräldrar och serverade fika på sängen. Vi bestämde dock att vi skulle fika i soffan, och lyssnade samtidigt till luciasånger. Urmysigt!

Och så låg det ett tunt lager med snö på marken. Tillräckligt mycket för att mörkret skulle kännas lite ljusare. Vi tog ut snowracer'na och drog runt killarna på området. Solen kikade fram, och jag njöt. Härligt väder och familjetid. Så lite gör så mycket. 

Sen har vi även hunnit att pynt pepparkakshusen idag.  Husmusen kom med florsocker i paketet i morse, till herr Os förtjusning. "Mamma, du behöver inte åka och handla florsocker! Husmus fixade det!", vilken tur jag hade. Alla har sitt eget lilla hus, som man själv ansvarar för när det gäller pyntande, och sedan även ätande. Det kallas att jobba proaktivt. 





fredag 12 december 2014

Fredag = Luciafiranden


Så var Lucia firad. Med sånger och fika i dagarna två. Förskoleklassen imponerade med många långa sånger, och förskolebarnen sjöng om hajarna och imponerade med att faktiskt sitta stilla. 

En nisse och en pepparkaka. 



Lördags = Mumin och trollkarlens hatt



I lördags hade vi familjemys. Vi gick på teater tillsammans och såg Mumin och "Trollkarlens hatt". En fin familjeföreställning. Herr R tyckte att det var lite läskigt vissa stunder, och höll för ögonen. Men inte så läskigt att han behövde gå ut. De var duktiga båda killarna och satt ner stilla hela föreställningen. I pausen hade vi bokat bord och förbeställt fika. Precis som man gör när man går på finteater. 













tisdag 2 december 2014

Tisdag = Husmusen levererar


December. Det betyder att Husmusen flyttar in hos oss. Varje morgon kommer den med ett litet paket till någon i familjen. Idag fick pojkarna en varsin legokallender i present på morgonen. Herr R konstaterad att "jag är stor, och har en legokallender som Herr O har!"

Och sen har Husmusen en uppgift till. Att hålla koll på barnen i familjen, och rapportera till Tomten.  Herr R har storm koll på det. Herr O börjar dock förstå att det är lite lur med den där musen. Han befinner sig mitt i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Magi och lur. Han vill verkliegn tro, men förstår att det är något lurt. 

Nu ska Husmusen slå in paketen till morgondagen. Pärlplattor blir det. Vi får se om det är lika poppis som legokallendrarna...

måndag 1 december 2014

Måndag = Årets adventsbricka


Jag har kört med adventsljusstake i många år. En sån där i kopparfärg, där ljusen aldrig riktigt vill stå rakt. Man försökte på alla sätt och vi få det d'r att bli bra. Knäckformar, elda och smälta botten av ljuset, stripa fast ljusen... Men till slut orkade jag inte trixa och fixa mer. Så  till förra julen kom det hem siffror att fästa i blockljus. Och vips så blev själva eldandet tusen gånger säkrare. 

Så i år står lusen på kopparbrickan tillsammans med hyacinter och ett änglaspel med snöflingor. Lagom avancerat, och mycket snyggt.