fredag 30 januari 2015

Fredag = Jag är blöt

Just det, teet är slut på jobb! Tusan!


Knappt hade väckarklockan hunnit ringa (05:30) innan herr R ropar från sitt rum "Jag är blöt". Och det där med att ligga och dra sig och vakna lite lugnt byttes ut mot att duscha liten pojke och tvätta sängkläder. Jag är dock tacksam för att klockan inte var en timme tidigare, eller mitt i natten. 

Annars är det fredag. Och det är så skönt. Sista helgen i januari ligger framför oss. Skönt. Denna månad har varit sanslös på jobb. När jag kliver utanför jobbets dörr i em har jag hunnit med 11 av 16 möjliga (!) hembesök denna månad. Produktionen var det inget fel på i april förra året.... Men hur mysigt är det då inte, att träffa en liten och dess nybakade föräldrar. Få förunnat!

Men fredag alltså, med fredagsgodis, mormor mys och förhoppningsvis inte allt för blöta overaller för barnen.
För vem beställde regn igår
Så all snö blev slush?
Vem kryssade i fel ruta....

onsdag 28 januari 2015

Onsdag = Vill inte!


De där mjuka barnkinderna Mjuka, varma och underbara att pussa på. Det är svårt att tro att dem inom några år (jättelänge! vill jag tro) kommer bli taggiga av skäggstubb. Det känns avlägset, men det är ändå fakta. Så jag pussar, kindmyser och klappar dessa kinder. Försöker minnas känslans, gör det i nuet. 

Herr O sa här om dagen att "Mamma, jag vill inte bli taggig. Jag vill alltid vara mjuk om mina kinder!" 
Och jag tänkte för mig själv "Det vill inte jag heller...."
Men som mycket annat så får man inte välja
Det är en del av livet. 

måndag 26 januari 2015

Måndag = Läxa


Herr O har fått en läxa från förskoleklassen. De ska klippa ut Q, R, S och T ur tidningar och limma på ett ett papper. Och låt mig säga att just Q är en kluriga bokstav. Inga rea på quorn denna vecka tyvärr. Inte Aqua heller. Sökandet går vidare. Vi har tills på torsdag på oss. Nog sk avi allt kunna hitta ett litet Q någon stans får vi hoppas. 

Annars så är det måndag, och måndagströttheten är total.  Så jag ska snart, inom en timme, krypa ner i sängen och säga godnatt. Lyssna på kroppen och ladda med energi.  

söndag 25 januari 2015

Söndag = Finns det skuggor...


Finns det skuggor, finns det sol. Och idag fanns det sol. Både ute och inne. 

Vi har haft en fin söndag familjen. Frukost i lugnt tempo med hempressad jos, innebandy, lunch på restaurang, utelek och ett otal omgångar med "Diamanten". Och ätit efterrätt såklart!

Herr R fick vara med på innebandyn idag. Han och mannen i mitt liv lirade lite på sidan av. Och han han talang den unge herren. Det kan till och med jag se. Han är rolig nu vår treåring. Han tanker och pratar massor. Han har bestämt sig för att allt går att uppfinna, bara man har dem där verktygen man behöver för att just uppfinna. Och sen har han konstaterat att han ska bli pappa när han blir stor, för han är kille, och få hår på benen. 

Nu sover herrarna i sina sängar. Och vi vuxna väntar på att bastun ska bli varm. För det är ju söndag, och söndagar avslutas alltid med bastu med mannen i mitt liv. Han, mannen, som jag älskar mer än någon kan förstå. 

lördag 24 januari 2015

Lördag = Jag är BVC


Jag jobbar 7-16, alla vardagar i veckan. När jag lämnar jobb, så kan jag inte jobba mer.  Men det betyder inte att min hjärna lägger jobbet helt åt sidan. Jag tror det är så när man som jag jobbar väldigt nära människor.  När mina råd och beslut påverkar familjen och individer direkt. Jag är "BVC", och alla som har barn vet precis vad det innebär. Men bara ett fåtal vet vad jag verkligen jobbar med. Vad BVC-tanten gör bakom kulisserna. 

Så hjärnan går på högvarv
Snart är det måndag, det är tur det
Men först söndag, med familjen, den finaste som finns

fredag 23 januari 2015

Fredag = Godis och infektioner


Fredag idag, och hos innebär det godisdag. Vi sprider ut godsakerna över hela helgen, godis ena dagen, fika nästa och efterrätt den tredje. 

Men idag godis alltså. Normalt brukar pojkarna få plockgodis som de själva väljer. en sisådär 5-7 bitar räcker långt. Men så här i infektionssäsong (magsjukor framför allt) så undviker jag plockgodis. Så her O fick idag välja bland påsarna. Och då blev det jordgubsremmar, sura flaskor och kinderägg. Lagom mycket för att dela på två veckor, till två herrar.  själv köpte jag choklad sötad med stevia. Oväntat gott faktiskt. 

Så okontaminerade godisremmar 
Ett perfekt fredagsgodis. 

Fredag = Kompisar


Det är inte lätt att bo på landet. Visst bor det barn runt omkring oss, i varje hus, men inga pojkklasskompisar. De bor alla i den något större byn. Tyvärr. Så när jag igår fick frågan av en mamma om herr O fick komma hem till dem efter skolan idag, så blev nog jag minst lika glad som herr O.

Någon frågade efter honom. Någon vill leka och vara kompis. Någon drar sig inte för att vi bor en bit bort. Det är stort, och värmer mitt hjärta.

Så idag ska min herr O hem till kompis efter skolan. 
Det är stort
Både för honom och mig

torsdag 22 januari 2015

Torsdag = Tillsammanstid


Det där med att hitta lugn tillsammanstid i veckorna är banne mig inte enkelt.  Eller enkelt och enkelt. Klart att det är enkelt. Men förutsättningarna är inte alltid optimala. 

Idag när jag rullade in på uppfarten var herr R och mannen i mitt liv ute och skottade. Herr R njöt av att få vara ute tillsammans med sin far. Han tog hand om snövallarna, samtidigt som han pratade och pratade och pratade. 

Inne  hjäktes jag och herr O åt med middagen. Han dukade och jag lagade. Vi satt och åt länge tillsmamans.Små pratade, skrattade och konstaterade att linserna var överkokta.  efter lite familjetvagning byggdes det pluss pluss. Alla var med. Jag hade sönder och killarna byggde. Pappan stoltserade med att bygga enn Pippi med långa flätor. Han har talang mannen min.

Och sen blev det dax för bok och godnatt. 
En perfekt kväll med massa av kvalitets tid tillsammans.
En glad familj
Å vad jag älskar kvällar som denna. 

(Jag rullade in på uppfarten 17.15 och pojkarna somnade i sina sängar 19.15. Två timmar av glädje och närvaro.)

tisdag 20 januari 2015

Tisdag = Kommentarer

"HEJ"


Nu, sisådär 7 år senare, kan ALLA kommentera på bloggen. Japp, alla ni som läser kan nu lämna ett hej. Det var Camilla som uppmärksammade mig på att hon inte kunde kommentera. TACK!  Efter lite fixande och trixande, klurande och klickande så är nu inställningarna ändrade. 

Så prova vetja.
Skriv gärna ett hej där nere i kommentarsfältet, anonymt om ni vill
För ett hej värmer mer än vad ni tror

söndag 18 januari 2015

Söndag = Böcker

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp



Så, nu har jag tagit tag i det där med böcker. Jag känner att jag behöver läsa lite. Bra böcker. Som gör att man blir glad och får skratta lite. Inte deckare med mord, och annat läskigt. Det är tillräckligt läskigt att läsa tidningen just nu.... 

 Så efter lång eftertanke blev det två böcker. "Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp" och "En fransk curry : 100 steg från Bombay till Paris".  Fakiren låter som en galen bok. Och En fransk curry har ju filmatiserats och fått rosor. Det bådar gott. 

Så jag ser framför mig att jag sitter under en filt i soffan, dricker te och småskrattar för mig själv. 
För nu är det nästan vår, och jag borde bli piggare.
Och blir jag piggare, så slipper jag vakna av att jag tappar en tung bok i huvudet. 


En fransk curry : 100 steg från Bombay till Paris

 

lördag 17 januari 2015

Lördag = En dag går så snabbt


Det blev en lång dag idag. En snabb lång dag. Tiden rusar när man har skoj heter det ju. Och visst är det så. Och sen känns det ju som om vi aldrig riktigt får spendera tid tillsammans färdigt jag och systra mi. 

Dagen började bra. Jag kom ihåg att packa bikinin och om man bortser från den cigarettstinkande konduktören på tåget, så gick resan in till Stockholm smärtfritt. Det var när jag väl var i staden som problemen började. Först hade jag ingen aning om vart jag skulle. Jag ringde syster och konsulterade. Hon gav mig en tydligt beskrivning på hur jag skulle ta mig till Ringvägen. Grön tunnelbanelinje till Skanstull. Och ja, jag tog rätt tåg, och gick av vid Gullmarsplan... varför, inte vet jag? En släng av förvirring. 

Tillslut kom jag rätt i alla fall. Och tur var väl det. Den där förvirringen var väll ett täcken på stress, och då är väll SPA en väldigt bra medicin. Efter en enorm frukost (tillsammans med en massa personal från Thai Airlains) så tog vi oss till SPAt. En rätt liten anläggning med två sorters bastu, en isdusch, en pool och en relax.  Vi körde på på en sparitual och vips så hade det gått 3,5 timme. 

Vi hade det bra jag och systra mi. Pratade ikapp. Planerade för när vi skulle SPAa nästa gång. Och bara umgicks och var närvarande. 

Vi avslutade dagen med att äta på Hurry Curry. 
Dagens magplask. 
Syster fick en caesarsallad, med två stora stekta lammkorvar i. 
Nja.... inte helt ok kanske. 
Men vad vet vi, kanske väldigt Indiskt. 





Lördag = Paus

clarion hotel

Jag är på väg mot Stockholm vilken sekund som helst (jag ska bara ge barnen frukost, packa väskan och komma ihåg mig själv). Jag hoppas att vägarna är ohala och tågen går i tid. För jag ska träffa systra mi. Vi ska äta frukost, länge, SPAa  och prata. 

Så om någon undrar vad jag gör idag, så ligger jag nog i en varm pool, drickandes nyttiga drinkar, pratandes med den vackrast kvinnan jag känner. Lovar att lägga ut bilder på instagram som ni kan avundsjukt oooooa åt.

torsdag 15 januari 2015

Torsdag = 19:48

Nu går jag och borstar tänderna. Sen ska jag sova. Fy bubblan vad trött jag är. 

Sussa sött och länge!
Jag laddar med sömn nu, så jag kan vara pigg i helgen. 

onsdag 14 januari 2015

Onsdag = Börjar förstå poängen



Jag vet, jag ligger typ flera år efter. var det inte år 2009 som spikmattan var årets julklapp. Jag fnös åt den då. Ligga på spikar, frivilligt. Det lät ju helt galet.

Nu, sisådär fem år senare har jag tänkt om. Kroppen och knoppen har blivit äldre och klokare. Efter att ha lånat en grannes ett tag, för att prova, köpte jag tillslut min egen. Tanken var att den där mattan skulle hjälpa mig att slappna av (genom smärta?!?!)  och få min lite knölande bröstrygg att sluta knöla.  Grannen lovprisade även mattan som bästa sömnmedlet, och vem vill inte ha det liksom.

Och jo, den funkar. På något underligt sätt hjälper den till att få mig avslappnad, och bröstryggens muskler är något lugnare. Men det där med att somna på den. Glöm det! Så smärtfritt är det inte...

Så typ minst fem år efter alla andra börjar jag förstå poängen
Men jag lär inte somna på den där mattan på ett par år
Det gör det faktiskt för ont för

måndag 12 januari 2015

Måndag = De gaddar ihop sig



Vi spelar en del diamanten här hemma just nu. Ett enkelt familjespel med strategi och en massa tur. Och alla ska vara med. Herr R med såklart. De senaste gångerna har han kört i lag med Herr O. Herr R sköter tärningen (turen) och herr O sköter planerandet och flyttandet av pjäsen (strategin). De hurrar glatt när det går sisådär för föräldrarna och peppar varandra när det går sämre för dem själva. 

Det är härligt att se dem där teama. Gadda ihop sig mot oss föräldrar. Hjälpa, stötta och peppa varandra. Det bådar gott för framtiden. 

söndag 11 januari 2015

Söndag = Tack Egon!


Vi tackar Egon för besöket, och för den snö han hade med sig. Vi spenderade nån timme i pulkabacken på området. Det är lyx att kunna gå ut och  inom 10min promenadavstånd ha både skogen, Mälaren och pulkabacken. För att inte tala om hela 5st lekparker! 

Men hur som helst. Pulkabacken. Herr R vrålkörde snowracern, Själv. En mindre trafikfara, men med kunskap att om man svänger på ratten, så svänger hela ekipaget. Nyttig och bra kunskap. Han gapskrattade när han kom ner "Mamma, jag körde ut i spenaten", och mycket riktigt, ut i obanad terräng hamnade han. Herr O hade fokus på en gammal hederlig pulka. Som går sanslöst fort, och då har vi inte vallat den.... än...  Snabbare ner, och lättare att dra upp. Taktiktänk från herr O's sida. 

Och visst åkte jag med en del. Det är ju vansinnigt roligt. 
Det gäller att bejaka barnet i sig. 
Det gör livet lite roligare. 




lördag 10 januari 2015

Lördag = 15hp i "Konsten att göra ingenting"


Jo, jag tog mig ut och sprang. Och precis när jag kom hem gjorde Egon entré, med blåst och snö i sitt följe. Ovädret gjorde att vi fick planera om dagen. Herrarna får vara kvar hos mormor en natt till, allt för att dem ska slipa halka runt på vägarna. Och vips så fick vi en hel dag utan barnen till. 

Och den tiden har jag studerat hårt, jag har lagt hela min kraft på att plugga på att göra ingenting. Så större delen av eftermiddagen, har jag legat i puffen, framför kakelugnen och gjort just ingenting.  Jag har ifs tagit ett långt bad också, men det var behövligt efter löpningen då min bakdel var aningen lättfrusen. 

Så, en dag att göra ingenting, på riktigt. 
Känner mig riktigt duktig. 

Lördag = Laddar med fusk

Clipper tea


Just nu ligger jag o puffen framför kakelugnen och funderar över när jag ska ut och springa idag. Vädret är mulet och -3 grader kallt. Det är rimfrost och det ser halt ut. 

Undanflykter?
Nejdå, jag ska ut, jag kommer ut. 
Denna kvinnan behöver bara vila sig lite i form först. 
Och drick a lite fuskkaffe

fredag 9 januari 2015

Fredag = Memory lane


Fredag, så efterlängtad efter tre intensiva dagar på jobb. Mormor har precis hämtat pojkarna för en helg med tåg och konserthus. Och helt plötsligt slog det mig vad tyst det blir i huset när jag är ensam i det. Så jag rotade bland våra CD-skivor och hittade denna. Hur underbart!?!?

Musik från när jag var sisådär 12-14 år och lagom hormonig. På den tiden tränade jag ganska mycket gymnastik, och i hallen var det ständigt musik på. En skiva fylld med härligt gungig musik som väcker minnen och känns tryggt. Jag kommer på mig själv att tänka "stömmar" och att den där låten är en riktig trampetlåt. Dte är nästan så jag känna doften av kamelullsmattorna och plintarna med skinnlock. 

Om det inte hade varit för att jag fortfarande har ont i handleden efter operationen hade jag tusen ställt mig på händerna. Upp och ner. 

Musik och minnnen
A trip down memory lane. 

torsdag 8 januari 2015

Torsdag = O-vadag


Och helt plötsligt, som från ingen stans, så  blev det vårtermin. Med skola, jobba, dagis och snabblagade middagar. Vädret känns dock fortfarande som höst, vårens värme och vinterns snö lyser med sin frånvaro. Regn och snårblåst och några grader varmt. Mörkt när man åker hem ifrån och mörkt när man kommer hem. 

Det blev liksom vardag igen. Vad vardag nu är. Jag slåss lite med det där begreppet. För det finns ingen dag som är den andra lik. Vardag har en tråkig likgiltig klang. Oglamorös. Men jag tänker så här. Att om jag väljer att se varje dag som unik, varje händelse och möte som något speciellt, varje middag med barnen som en festmåltid när vi faktiskt kan få vara samlade, så känns vardagen lite mindre vardaglig. Jag menar och tänker att det handlar om inställningen till livet, alltså de där dagarna som passerar. Unika dagar med som inte kommer åter. Vare sig det är söndag, onsdag, städdag eller spa-dag. 

Visst kommer det dagar när jag känner att jag vill bara hoppa av, när jag känner att hjulet snurrar för fort, eller när tröttheten slår till med full kraft. När tårarna kommer och hopplösheten slår till. Men det beror inte på vardagen, utan på livet, de där dagarna fyllda med liv som passerar. 

Så jag anammar härmed begreppet "o-vardag". 
Unika dagar, som aldrig kommer åter.  

onsdag 7 januari 2015

Onsdag = Julklapp från hjärtat


Min mormor. Den finast människan som jag känner. Som jag vet. En kvinna som har upplevt mer än vad jag  någonsin kommer att få höra om. En människa som aldrig skulle ge upp på mänskligheten, och har en förmåga att inge ömsint pondus. Denna kvinna är, och kommer alltid att förbli min förebild. Att jag fick bära hennes bröllopsklänning, på mitt eget bröllop, gjorde mig stolt och lycklig. Och att hon var där och var delaktig, gör mig gråtmild av lycka. 

Men hur som helst. Vi fick en julklapp av henne på julafton, såklart. Något hon hade sett i en tidning och tyckte att en sådan, precis en sådan, behövde vårt hus. För att meningen betyder mer än orden. Jag förstår hur hon tänkte. Tror jag. Fast jag kan inte sätta ord på det.  

Hur som helst. Det fina i present är att
Hon såg den i en tidning
Tänkte på oss
Tog sig till butiken
Tänkte på oss
Köpte presenten
Tänkte på oss
Gav oss present
Av hela sitt hjärta

Och vet ni vad. Jag älskar den. Till saken hör att jag länge funderat på att köpa just detta grytunderlägg från Svenskt Tenn länge. Men inte tyckt att jag verkligen behöver ett. Jag har ju redan underlägg som fungerar. Och så får jag den i julklapp av min idol. Lyckan är total. 

Bless 
this house 
oh lord we 
pray make it 
safe by night
and dag

måndag 5 januari 2015

Måndag = Glada julen slut


Idag åkte julen ut. Med buller och bång. Om några dagar börjar vårterminen för familjen, och då vill jag inte ha en massa måsten i form av att städa ut julen hängande över mig. Nej, vanliga vardagsmåsten räcker gott. 

Herr o ville INTE slänga ute granen. Men herr R bedyrade för herr O att det kommer en ny gran, nästa gång det blir jul, och tyckte därför att det kunde bli skoj att slänga ut den. Hur som så åkte granen. Och som sedan bör, så åt vi upp pepparkakshusen direkt efteråt. Så nu finns det inget juligt kvar alls. Lite vemodigt, men det blir ju jul igen, om bara 11mån.

Annars har dagen gått åt till att njuta av solen och åka skridskor. Mannen i mitt liv njöt av inom huset och höll servicekillen från Electrolux sällskap, då denna lagade diskmaskinen. En mycket viktig uppgift enligt mig. En vardag utan fungerande diskmaskin, är en något mer avancerad vardag.  En något mer utmanande sådan. Inte i min stil. 




lördag 3 januari 2015

Lördag = Vårkänslor


Snön har töat bort. i rabatten kan man ana att påskliljorna tränger sig upp ur jorden och ute är det 7 grader varmt ute. Det är inte utan att jag får vårkänslor. Det ger liksom mer energi. Mer ork.  Jag tog mig till och med ut och sprang i går. Eller sprang... lunkade är nog mer sanningsenligt. 

Men våren. Härliga våren. Tusan vad jag har längtat, och vad jag kommer att få längta. För jag vet ju hur det är. Både januari och februari ligger runt hörnet och lurar. Med väder som är allt annat än vårigt. 

Men det gör inget. För just nu rider jag på känslan av vår. 
Vi får se hur länge den sitter i. 

fredag 2 januari 2015

Fredag = Jag gjorde det!

Jag lyckades boka en klipptid, och få håret klippt! Ni anar inte hur stort det är. Jag har försökt ta mig för detta sedan i höstas. Med uruselt resultat. Men efter samtal med frisörgranne, om mitt hår som dog efter descutantvätten, så fick jag äntligen ändan ur vagnen och kom iväg.  

Först en kemisk inpackning, och sen toppning. Och håret jublar! Och jag med för den delen. 

Hej då kallufsen, hallå svallet! 
Japp, jag känner mig snygg!


torsdag 1 januari 2015

Torsdag = Hummer och raketer


Det blev hummer till middag igår. Massor med hummer. Dock inte grillad på grillen, utan tyvärr fick det bli i ugnen. Inte fy skam det heller. Herr R deklarerade att han absolut inte tyckte om hummer. Nej, han skulle ha köttbullar! Tur att jag har varit med förut, jag vägrade att servera köttbullar, och om han var hungrig fick han äta hummer. Och som han åt! 1,5 slank det ner. Och sen såg han nästan lite fyrkantig ut.  Herr O mumsade på som aldrig förr. Det är ju trots allt favoriträtt två, näst efter kycklingklubba, och en hårsmån före marulk.  Mannen i mitt liv gav upp efter 1,5. "Jag orkar inte skala meeeer" var hans förklaring. Jag själv mumsade på för glatta livet. Men av någon underlig anledning blev dock en halv hummer kvar, som jag knaprade i mig till lunch idag. Man  kan ju inte annat än älska rester ibland. 

Efter middagen var det så dax för fyrverkerierna. Vi var några familjer från området som samlades vid 20 snåret för att bränna av några färgexplotioner. Eller som herr R sa, "skjuta hål i månen".  Raketerna skjöts av och jag ooooade och aaaade såklart. Och tänkte att det här var tusan ett fantastiskt sätt att fira nyår. Lugnt, avslappnat och glatt. Och farmför allt, vid en perfekt tid på dygnet. För det ska gudarna veta, att det är inte lätt att vara småbarnsförälder och fira nyår vid 12-slaget. 

Så ett perfekt avslut på 2014.
Och en spännande start på 2015, då herr R kissade i sängen kl 02. 
Det är oxå ett sätt att inviga ett nytt år.