torsdag 29 oktober 2015

Torsdag = Våra barn


Sitter och går igenom lite bilder inför de obligatoriska fotoalmanackorna. Och jag slås över hur mycket jag faktiskt fotar med den riktiga kameran. Och vilka minnen det blir. 

Jag finner fina bilder på våra barn. Alltså, inte mina barn, inte dina barn utan våra. De som ska ta över efter oss. Och jag ler. För bilderna är så härliga. Jag tänker att det kommer att finnas massor med bilder på våra barn, i olika konstinstallationer.  Och jag vill att dem ska minnas den tiden när de växte upp tillsammans, och med bilderna blir det enklare. 


Titta bara på de här två. Tjejen och killen som saknar varandra när de inte ses, och som hittar på de mest tokiga upptåg tillsammans. 

Eller dem där två där nere som äntligen har hittat varandra. Nu leker dem tillsammans, inte bara bredvid varandra. 


Så jag kikar igenom bilder
på våra barn
inte dina
inte mina
utan våra

Torsdag = Stora beslut som borde vara självklara


alla vi vuxna 
På riktigt! 
Det räcker inte med att vi öppnar ögonen
för det gör ingen skillnad
För det är INTE tanken som räknas

Våga fråga
Våga lyssna

onsdag 28 oktober 2015

Onsdag = Försäkringskassan på toaletten


Jag ringde försäkringskassan idag. Ville fixa lite med föräldrapenningen nu när jag byter jobb. Och jag vill vara säker på att jag gör rätt. Jag vill inte sabba den SGI som jag faktiskt har jobbat ihop på att jag gör fel, när jag tror jag gör rätt. 

Hur som helst. försäkringskassan är känd för sin telefonkö. Det är på inget sätt något nytt. Jag ringde, fick köplats 179 och info om att det minst skulle ta 25min innan jag fick hjälp. Så försäkringskassan fick hänga med mig en stund. De låg på bordet medans jag läste om elevhälsa, de fick följa med och borsta tänderna, välja kläder för dagen och de fick även äran att följa med in på toa. För jag vill ju inte för allt i världen missa min plats i telefonkön, samtidigt som jag inte kan sätta hela mitt liv på paus bara för att jag hamnade i en telefonkö. 

Efter 45min svarade en dam. Jag fick ställa mina frågor, hon fick förklara flera gånger på olika sätt (jag kände mig lite blåst där ett tag) och vi avslutade med en plan som var precis som jag trodde, innan jag ringde och frågade. Men nu vet jag att planen är rätt, och laglig, och allt det där. 

Så idag tog jag försäkringskassan med mig på toa
föra att  jag vägrar sätta livet på paus
bara för att jag hamnar
i en telefonkö. 

tisdag 27 oktober 2015

Tisdag = Väntar på vänner



Kära nån. Tisdag. Och barnen har åkt på höstlov hos mormor. Tjolahopp. Då bokar jag finfika med vänner. Fina gamla kollegan och grannan kommer över. Jag har lovat te i massor och en äppelkaka. 

Hur äppelkakan blir, kan jag inte lova. Men jag har vispat ihop en egen vaniljsås, och den mina vänner, den går inte av för hackor. Det är inget för den som tänker på vikten. Men om man ska fika, varför inte bara gå all in, och strunta i alla normer. Om du ska göra något, gör det på riktigt, annars kan det lika väl vara. Alltså ska du fika, sitt inte och knapra på en nyttig torr "look a like bulle", låt bli eller ta en riktig. 

Ja men vanlijsåsen ja... Här har ni receptet. Ärligt plankat HÄR  i från (jag stundade dock i att späda med mjölk.... all in :). 

Vaniljsås, den bästa

1  vaniljstång
dl  vispgrädde
1 dl  strösocker
4  äggulor
  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.

söndag 25 oktober 2015

Söndag = Överkonsumtion av te


Återigen visar sig hösten från sin bästa sida. Det är ögonbedövande vackert ute. Suger i mig av sol och värme. Jag har suttit i solen och läst ut "Folk av en annan stam" (tredje boken i Louise Boije af Gennäs trilogi). En helt fantastik bok! Har du inte läst böckerna, så är det dax nu. 

Och så har jag druckit te. I massor. Fem stora koppar har det blivit. En tanke slog mig var om man kan överkonsumera te...  men det känns förhållande vis riskfritt. Vill jag tro i alla fall. 

Sen fick vi en timme extra idag. Det hade varit fantastiskt att ta den timmen och sticka ut i skogen och springa. Men hostan hänger sig kvar. Idag har jag till och med ont i ryggen efter allt hostande. Jag får ta det varligt, och liksom känna in. Inte riktigt min grej, men vad sjutton. Jag tränar på det. 

Sol
te
och bok
jag njuter 

Söndag = Böcker till en 7-åring

Vi läser en hel del här hemma. Högläsning. Jag tycker att det är viktigt, men framför allt så är det mysigt.  Jag tycker det sock är svårt att  veta vilka böcker som går hem hos Storebror. Vilka är tillräckligt bra? Sen får dem inte vara för spännande, speciellt inte om man läser dem på kvällen. Jag vill ju inte jaga upp honom inför sängdags. 

Under det senaste året har vi läst en hel del bra böcker. Och i och med att bokbussen nu kommer till oss varannan vecka, är det som om vi fått möjlighet att tänka lite utan för boxen, och låna lite andra böcker än vad vi annars kanske skulle ha köpt. Böcker som både han och vi vuxna har uppskattat.  Jag tänkte ta och rada upp några av dem, dels för att själv minnas, och för att ge er andra tips.

Monkel Trogg Monkel Trogg och den flygande åsnan

Böckerna om Monkel Trogg och Monkel Trogg och den flygande åsnan. Dessa är helt fantastiskt roliga. De handlar om en pytteliten jätte som bor i en vulkan, och hur han träffar en flicka i människovärlden som hjälper honom på hans väg i jättarnas vulkan. Storebror skrattade högt till denna bok, som även bjöd på lite lätt spänning och eftertänksamhet. Klockrena om ni frågar oss

Kalle och chokladfabriken

Detta är en klassiker, som jag inte hade läst eller sett filmen av innan vi läste den högt för Storebror. Kalle och chokladfabriken är en sådan där bok som jag anser att alla borde ha läst (Nej, det räcker inte med att se filmen). Den är spännande, sorglig, rolig och ger utrymme för eftertanke. Jag älskade boken. Och blev glad över att jag valde att läsa den högt för storebror. För den gav även mig något. 

Födelsedagsmysteriet Brandkårsmysteriet

Tågmysteriet Biografmysteriet

Sen har vi alla böcker med Lasse Majas detektivbyrå. Jag vet inte hur många av dessa vi har läst.  Sammanfattningsvis kan man i alla fall säga att de är lättlästa, underhållande och lagom spännande. Storebror gillar dem rakt igenom, och vi har nu läst samtliga som bokbussen har i sitt lager.  Böckerna ger inte mig som vuxen särskilt mycket. Men som sagt de är lättlästa och kapitlen är lagom långa, vilket inte ska underskattas på något sätt. 

Rymdresan Det svarta hålet
Sifferplaneten Vattenvärlden

Christer Fuglesang har skrivit fyra helt fantastiska böcker om farbror Albert och de två grannbarnen Markus och Marianas rymdäventyr med raketen Månlisa. Böckerna Rymdresan, det svarta hålet,  sifferplaneten och vattenvärlden är alla helt fantastiska böcker. Allra helst om man är som storebror och älskar rymden och roliga fakta.  Till varje bok finns det appendix som tar upp fakta kring det som karaktärerna upplever och ser, så som centrifugalkraften, primtal, atomer, ljusets hastighet osv. Jag lärde mig massor när vi läste dessa böcker, och storebror vill gärna läsa om dem om det är så att vi inte har någon bok som ligger och väntar på kö. 



Det var dem jag kom på just nu. Det kommer säkert att poppa upp fler i minnet, men då skriver jag om dem då. 

Så en massa tips om böcker till en 7-åring
och till föräldrar som har barnasinnet kvar

lördag 24 oktober 2015

Lördag = Byggjobbare


Här är min byggjobbare. Lillebror. Killen som snart fyller fyra år och tydligt deklarerat att han ska ha ett byggjobbarkalas. Och det är klart att han kan få det.  Mindre än en månad kvar. Och sen har jag varit tvåbarnsmor i fyra år. Helt sanslöst!


fredag 23 oktober 2015

Fredag = Fulsova



Fredag och ledig dag. Jag och lillebror har varit hemma idag. Och storebror har varit i skolan precis som vanligt. Jag och lillebror har lekt i lekpark och lekt inne. Och lagom till storebror kom hem och tog över lekandet somnade jag. 

På soffan. Snarkandes. Dregglandes. Fulsovandes. Och enligt mannen i mitt liv, som jobbade inne på kontoret, snarkade jag oxå. Ljudligt. Jag antar att det var precis vad jag behövde. Att få fulsova en timme på soffan. Allt kändes liiite lättare när jag väl vaknade och tog tag i fredagsbaket tillsammans med storebror. 

Vi bakade knäckig rabarber- och rödsvinbärspaj.  Det var sååå gott! Det gjorde han fantastiskt bra, sonen min. 

Så solig fredag
med lek
och bak
och fulsömn

torsdag 22 oktober 2015

Torsdag = Benjamin?


På mitt gamla jobb (det som jag avslutade idag), berättas det historier om ett benrangel vid namn Benjamin. Han var känd för att liva upp stället lite. Hälsade kollegorna välkommen och älskade verkligen sitt jobb. Ibland var han visst klädd, och ibland var han ranglig. Han var oftast ärlig och rak på sak, med glimten i ögat. Så en dag var Benjamin förvunnen. Någon uppskattade inte hans förmåga att sprida glädje och locka till skratt. Ingen har sett Benjamin sedan dess, men historien om honom lever kvar och lockar än idag till skratt. 

Så vill jag att det ska vara med historien om Anna.  Jag vill inte försvinna spårlöst på något sätt. Men jag vill bli ihågkommen med glädje och skratt, flera år efter det jag slutat. Jag hoppas att det är så man kommer att minnas mig på min gamla arbetsplats. Med ett leende och och ett "om Anna hade varit här...". Det är inget jag kan styra över, nu när jag slutat. Utan jag hoppas verkligen att jag lämnat glada minnen hos mina kollegor. 

Så ett skelett som heter Benjamin
och en barnsjuksköterska som heter Anna
vi har ändå en del gemensamt
hoppas jag

onsdag 21 oktober 2015

Onsdag = Trött


Det blir så, när bara mamma är hemma. Att pojkarna blir tröttare på kvällarna. Mornarna är tidigare, och eftermiddagarna blir senare.  Det bara blir så. Lägg där till en innebandyträning mellan 18-19, och man får två killar som verkligen ber om att få sova när vi kommer hem vid 19.20.  Vi glömde att borsta tänderna på storebror, men kom i håg kvällsmedicinen. Pyjamasen kom på, och de sov inom fem minuter från det att huvudet träffade kudden. 

Jag är oxå trötta. Inte mer än vanligt, men det säger egentligen inte så mycket. Jag hänger en maskin tvätt, bakar två kladdkakor, kokar mig en kopp te. Sätter mig i soffan. Och här kommer jag att sitta tills dess att teet är uppdrucket och soffan byts ut mot sängen. 

Trötta barn
Normaltrött mor
och en soffa som vill ha sällskap
Hej onsdagskväll

tisdag 20 oktober 2015

Tisdag = Lyxbad



Kväll. Dagen har förflutit utan några större incidenter. Nu njuter killarna av ett stooort skumbad innan det är dax för kvällsboken. Som vanligt, när pappan är på resande fot, läser vi böckerna i vuxensängen. Först storebrors kvällsbok och sen lillebrors. Det blir så mycket mysigare så. Och killarna får en extrabok läst för sig. 

Det fanns en tid, då jag verkligen fruktade inför de här kvällarna när mannen min var på tjänsteresa. Att själv rodda hela familjevardagen, flera dagar i sträck gjorde mig mörkrädd.  Men så är det inte nu. Killarna har blivit större, och jag har blivit klokare. Visst är det klurigt att ibland få ihop schemat, men det går. Jag ber om hjälp av grannar, förbereder middagarna, samkör kvällsbad och inser att allting tar lite mer tid. Med betoning på lite. Jag hittar lösningar på att få läxor gjorda och skapar plats för att ligga på golvet och bygga lego. 

Så snart är det färdigbadat
Och pyjamasar ska på
Sen blir det sagostund i mammas och pappas säng
Sen tror jag det blir lite yoga
Bara för jag vill

Tisdag = Full fart frammåt


Välkommen tisdag. Fortfarande är det väldigt tidig morgon, men vi har redan styrfart. Idag ska vi iväg på trivselsamtal på förskolan nu på morgonen. Sen kör jag mannen i mitt liv till sitt jobb, och jag vidare till mitt jobb. Mitt jobb, som är mitt jobb i 2,5 arbetsdag till. Sen ska jag vidare till andra utmaningar. Jag lägger BVC-tanten på hyllan inom mig, redo att tas fram när hon och jag önskar.  

Så jag hoppas på lite trevligheter med familjecentralsgänget idag. De har lovar lunch och kramar. Och det tackar jag inte nej till. Jag kommer att sakna dem ofantligt mycket. Det gänget har varit mitt andningshål när jag knappt har fått upp nästippen ovanför ytan. 

Sen kommer dagen att rulla på. Gräsänka är jag nu i 2,5 dag med. Så vardag med innebandy, middagar, hämtning och lämning, godnattsagor och kvällskramar är nu upp till mig. 

Så välkommen tisdag
Med tempo 
och godnattsagor

måndag 19 oktober 2015

Måndag = Hej Hösten!


Höst, på riktigt. 

Helgen var helt fantastisk. Jag körde en kort löptur i skogen (tjoandes då älgjakten har börjat). Dofterna, färgerna och ljudet på hösten är fantastisk. För att inte tala om den höga luften. Oktober har seglat upp till toppen av listan på bästa månaden på året tror jag. 

Vi passade även på att  äta glass på altanen i solen (årets sista?). Ljuvligt! Herr R, lillebror, fick en fin present av en tjej med samma intressen som honom, traktorer och delfiner. En helt underbar t-shirt med texten Traktorförare på ryggen. Finaste tröjan enligt lillerbror. På kvällen sa han"Mamma, jag vill ha SAMMA kläder på mig imorgon, Jag lägger dem här". Bästa betyget!

Herr O, storebror, spelade sitt första poolspel i helgen. Tre matcher i Tillbergahallen.  Hela familjen var såklart med på läktaren. Lillebror, med myror i brallen, fick dock åka hem med pappa efter match två. Nu räknar man ju inte mål i poolspel, men jag vet att VIB gjorde mest, i alla tre matcher. Storebror var mycket nöjd med sin och lagets insats. Och jag tycker att det är fantastiskt roligt att sitta på läktaren och titta på. 

Och så hösten då
hög luft
förkylningar
och nytt jobb på gång